Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η άνοδος και η πτώση

Άκης Τσοχατζόπουλος: Η άνοδος και η πτώση

Στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου από την ΠΑΚ στο ΠΑΣΟΚ, υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1985 έως το 2004. Κάποτε ήταν και υποψήφιος πρωθυπουργός…

Είναι από τους λίγους πολιτικούς στους οποίους μπορείς να αναφερθείς μόνο με το μικρό τους όνομα. Αρκεί να πεις «ο Άκης» και όλοι θα καταλάβουν για ποιον μιλάς.

Η 11η Απριλίου είναι μια μέρα που δε θα ξεχάσει ποτέ ο Άκης. Μια μέρα που ξημέρωσε με το ένταλμα της σύλληψης του και τους άνδρες της ασφάλειας στην πόρτα του.
Η στιγμή της σύλληψης
Ο Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου του 1939. Είναι παντρεμένος με τη Βίκυ Σταμάτη (ο γάμος τους στο Παρίσι συζητήθηκε και κατακρίθηκε) και πατέρας δυο παιδιών.

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940. Στην εφηβεία του έπαιζε μπάσκετ και για δυο χρόνια (1953-1954) φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ήταν σμολ φόργουορντ. Αλλά επαγγελματική καριέρα δεν έκανε. Έφυγε για σπουδές στη Γερμανία. Στο πολυτεχνείο του Μονάχου σπούδασε πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος μηχανικός.
Με τον Κώστα Σημίτη και το ... υπουργικό συμβούλιο
Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.

Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βασιλική Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι. Ο πολυτελέστατος δεύτερος γάμος του και η δεξίωση που ακολούθησε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Πόλης του Φωτός ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Η γνωριμία με τον Ανδρέα

Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Αργότερα έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής (στο Επικρατείας) το 1981. Στις εκλογές του 1985 και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις έως το 2004 όταν εξελέγη για τελευταία φορά, «κατέβαινε» στην Α’ Θεσσαλονίκης. Το 2007 απέτυχε για πρώτη φορά να εκλεγεί και το 2009 αρνήθηκε να είναι υποψήφιος.
Μια φωτογραφία... ιστορία
Το 1995 ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός λόγω της απουσίας λόγω ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Όταν το 1996 ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, ο Άκης διεκδίκησε τη θέση. Αλλά έχασε (σε επαναληπτική ψηφοφορία) από τον Κώστα Σημίτη.
Τον επόμενο Ιούνιο διεκδίκησε και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και πάλι έχασε από τον Κώστα Σημίτη.

Ήταν υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1985 έως το 2004, ενώ μετείχε και στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.

Από το 2004 ξεκίνησε η πτώση. Η μια αποκάλυψη μετά την άλλη και το όνομά του να εμπλέκεται συνεχώς σε σκάνδαλα. Από το γάμο στο Παρίσι έως τις μίζες για τα υποβρύχια από τη Γερμανία, η περιουσία του, τα ακίνητα και οι επαφές του με επιχειρηματίες.
Με τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου
Του κόστισαν πολλά, μεταξύ των οποίων και τη θέση του στο ΠΑΣΟΚ. Τον Απρίλιο του 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει να τον διαγράψει από το κόμμα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για μίζες και απόκρυψη φορολογικών στοιχείων.
Με τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποια στιγμή, τα χαμόγελα πάγωσαν και ήρθε η διαγραφή
Η αρχή του τέλους είχε αρχίζει να γράφεται εδώ και καιρό. Το παραμύθι δεν έχει happy end…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ON CAMERA: Η σύλληψη του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου στο σπίτι του στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η ζωή του Άκη Τσοχατζόπουλου μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Παγκόσμιο trend στο Twitter η σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου

B.Σταμάτη Τσοχατζοπούλου: η υπάλληλος της ΔΕΗ με τα ακριβά γούστα!

Ισχύει η απαγόρευση εξόδου για τον Τσοχατζόπουλο, επιμένει ο εφέτης ανακριτής – Πολιτική

 Άρση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα ζητάει ο Α.Τσοχατζόπουλος – Ελλάδα

 Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Ά.Τσοχατζόπουλος – Πολιτική

 Στον εισαγγελέα το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου – Τι λέει ο ίδιος – Πολιτική

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε