Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Άκουσε και τα… «γαλλικά» της η Λαγκάρντ!

Άκουσε και τα… «γαλλικά» της η Λαγκάρντ!

Δεν εξόργισε μόνο τους Έλληνες, εξόργισε ακόμη και τους συμπατριώτες της Γάλλους η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη… φαεινή ιδέα να συγκρίνει την Ελλάδα με την Αφρική.

Ο πρώτος που έσπευσε να πάρει αποστάσεις από όσα είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Μετά, είχε σειρά ο γαλλικός Τύπος!

Ακόμα και η συντηρητική Figaro ή η οικονομική L´ Expansion μιλούν για «κονσέρτο» κριτικής και επικρίσεων που δέχεται για τη δήλωσή της (σ.σ. «πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά της Αφρικής παρά τους Έλληνες») ενώ η Liberation θεωρεί ότι «άναψε το φυτίλι στο μπαρούτι».

Η συντηρητική Le Figaro αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στο θέμα με τίτλο : “Η επίθεση της Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Figaro, με τον συντάκτη του άρθρου να διερωτάται: “ήταν προβοκάτσια, γκάφα, ξεκάθαρος λόγος, αφέλεια, ή προειδοποίηση;” Και να θυμίζει ότι “δεν είναι η πρώτη κατακραυγή για δηλώσεις της που δέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ στον τομέα της επικοινωνίας”. Αναφέρεται στη συνέχεια στις πολλαπλές επικοινωνιακές γκάφες που είχε κάνει ως υπουργός Οικονομίας.

Με τίτλο “χωρίς ξύλινη γλώσσα, στο κύριο άρθρο της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας επιχειρήθηκε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο ύφος του μηνύματος και στην ουσία. “Η Λαγκάρντ λέει την αλήθεια”, υποστήριξε ο αρθρογράφος. “Πρωταθλητές στην φορολογική απάτη και στην παράλληλη οικονομία, οι Έλληνες έχουν μια πολύ ‘χαλαρή’ ιδέα για το κράτος και τη συλλογική αλληλεγγύη. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μείνει στην ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και να δεχθεί να αναδιαρθρωθεί εκ βαθέων και εξ ολοκλήρου. Η Ευρώπη θα επανακάμψει χωρίς την Ελλάδα. Το αντίθετο δεν είναι βέβαιο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στους Έλληνες, με τον κατάλληλο τρόπο”, καταλήγει.

Η οικονομική Les Echos υπογράμμισε ότι “οι Έλληνες αισθάνονται ταπεινωμένοι από τα σχόλια της Λαγκάρντ”.

«Απλοϊκή και χονδροειδή», χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηρισμό «caricaturale», χαρακτήρισε τη δήλωση Λαγκάρντ η εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ολάντ, Ναζάτ Μπελκασέμ. «Θεωρώ ότι σήμερα δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στους Έλληνες. Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση στέλνοντας αναθέματα στον έναν και στον άλλο, αλλά έχουμε ανάγκη από ανοιχτό πνεύμα με κατανόηση της κατάστασης», είπε.

Άμεσα αντέδρασε και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου: «Με ποιό δικαίωμα μιλάει με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες», δήλωσε στο κρατικό κανάλι France 3, για να προσθέσει ότι «εάν υπήρχε πολιτική ηθική, η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση της. Γιατί δεν λέει πως είναι οι εφοπλιστές δηλαδή οι καπιταλιστές που πρέπει να πληρώσουν τους φόρους (…) ή ακόμα η Εκκλησία. Οι καθημερινοί άνθρωποι πληρώνουν τους φόρους τους γιατί φορολογούνται στην πηγή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα μέσο να αποφύγουν την φορολογία».

Την ίδια ώρα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη δήλωση αυτή. Mε εξέπληξε και τη θεωρώ επικίνδυνη» είπε ο γνωστός Μαρκ Τουατί στο οικονομικό κανάλι BFM. «Για την κρίση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, το ΔΝΤ φέρει μέρος της ευθύνης, γιατί θα μπορούσε να είχε λυθεί με μόνο 15 δις στην αρχή. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Έλληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Έγινε άραγε με σκοπιμότητα λέγοντας έμμεσα στους Έλληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως, όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο», κατέληξε ο Μ. Τουατί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και η Guardian εξαπολύει επίθεση στην… Λαγκάρντ

Πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά της Αφρικής παρά τους ‘Ελληνες

”Χαστούκι” του Ολάντ στην Λαγκάρντ

“Πανηγύρι” στο Facebook της Λαγκάρντ – Πάνω από 9.000 σχόλια

17.000 σχόλια στο facebook της Λαγκάρντ και ελληνοτουρκικός πόλεμος!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε