Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Κλειστά τα χαρτιά της Ελλάδας ως την Τρίτη

Αξιολόγηση: Κλειστά τα χαρτιά της Ελλάδας ως την Τρίτη

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά της για την αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί παράγοντες, εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουν, διότι μεσολαβούν δύο γεγονότα πολύ μεγάλης σημασίας και τα οποία είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον, καθώς και ένα νέο πλαίσιο συζητήσεων. Ενδέχεται επίσης, να επηρεάσουν ακόμα και τους συσχετισμούς, όπως διαγράφονται ως τώρα.

Το πρώτο γεγονός είναι η σύνοδος κορυφής στη Μάλτα. Οι εκκλήσεις για ενότητα των ¨27¨ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Τουσκ και πολλούς άλλους Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκτιμάται πως δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο πεδίο για τις ελληνικές θέσεις, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει η εκτίμηση ότι τυχόν ελληνική κρίση, θα προκαλέσει ζημιά στην Ε.Ε.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η σημασία που δίνεται στο στοιχείο της ενότητας, ύστερα από τις απειλητικές δηλώσεις Τραμπ και άλλων Αμερικανών, θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους συναδέλφους του στη Βαλέτα τις ελληνικές θέσεις και πως δεν είναι ούτε σωστό, ούτε δημοκρατικό, ούτε συνταγματικά ορθό να νομοθετηθούν από τώρα μέτρα για το 2019, ακόμα και υπό την αίρεση της μη εφαρμογής σε περίπτωση επίτευξης των στόχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του θα επισημάνει στους συναδέλφους του, αναφέρουν πληροφορίες, ότι υπάρχει ο μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλήματος κι αυτός είναι ο κόφτης, ο οποίος μπορεί εφόσον υπάρχει ανάγκη, να ενεργοποιείται κάθε Μάιο μετά τις εκτιμήσεις της Eurostat για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Θα επισημάνει επίσης, πως η Ελλάδα μπορεί να δώσει αυξημένες δεσμεύσεις για την ενεργοποίηση, αλλά αδυνατεί να πάρει εκ των προτέρων μέτρα.

Η δεύτερη εκτίμηση που κάνουν στην κυβέρνηση είναι πως ο παράγοντας Τραμπ, εξασθένησε τις δυνάμεις που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας μικρότερης ευρωζώνης, όπως ο Σόιμπλε και οι συνοδοιπόροι του.

Το δεύτερο γεγονός είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου όχι μόνο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι εκθέσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά πολύ περισσότερο θα γνωστοποιηθεί η θέση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω του εκπροσώπου για το πως βλέπει την ανάμιξη ή όχι του ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Από αυτή θα εξαρτηθεί αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και αν θα συμμετάσχει ως τεχνικός σύμβουλος ή και ως χρηματοδότης. Το δεύτερο φαντάζει πιο δύσκολο, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού από τη στιγμή που το χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση.

Και όσο ο Σόιμπλε δεν συναινεί στην παρουσίαση τουλάχιστον των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, το ΔΝΤ αδυνατεί να συμμετάσχει. Διευκρινίζεται ότι αυτό ισχύει στην περίπτωση που ο Τραμπ δώσει το ¨πράσινο¨ φως. Αν πει όχι, δεν τίθεται καν θέμα.

Οπότε, όπως είναι πολύ λογικό, λένε στην κυβέρνηση, η Ελλάδα θα διαμορφώσει την τελική διαπραγματευτική θέση και θα ανοίξει τα χαρτιά της μετά τις εξελίξεις, που θα επιφέρουν η σύνοδος κορυφής στη Μάλτα αύριο και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τη Δευτέρα. Ως τότε αναμονή και σιγή ασυρμάτου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε