Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί μίλησαν! Όλα δείχνουν αδιέξοδο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Πρόοδος μεν, καμία συμφωνία δε, κι αυτό τα λέει όλα
– Το ορόσημο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου μοιάζει να χάνεται!
– Αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για συμφωνία μέσα στον Μάρτιο
– Τι ζήτησαν οι δανειστές από Τσακαλώτο και Χουλιαράκη χθες στις Βρυξέλλες
– Σε λίγη ώρα η απάντηση του πρωθυπουργού από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι μετέφεραν αργά χθες το βράδυ εικόνα μεγαλύτερων δυσκολιών από αυτή που εξέπεμπε νωρίτερα η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατηγορώντας το ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις. Όπως ανέφεραν, «έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσχεραίνονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σε γραπτή του δήλωση είπε πως «σημειώθηκε ουσιώδης πρόοδος και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα». Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

«Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι στο επόμενο Eurogroup θα γίνει απλώς μια αποτίμηση της κατάστασης, καθώς δεν αναφέρθηκε σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτά ζητούν

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μετά την πολύωρη χθεσινή συνάντηση, βάση της συζήτησης παραμένει η κοινή πρόταση των θεσμών για άμεση νομοθέτηση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ.

Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς και τι ακριβώς μέτρα πρέπει να ληφθούν θα αποφασιστεί όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή. Συγχρόνως, το πακέτο μέτρων αναμένεται να συνοδεύει σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», είπε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ίδιο μέσο.

Η απάντηση του Τσίπρα

Εδώ να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να απαντήσει σήμερα σε όσα έγιναν χθες στο μίνι Eurogroup.

Αυτό θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας οι διήμερες εργασίες ανοίγουν στις 11:00 με ομιλία του πρωθυπουργού. Και μπορεί η συνεδρίαση αυτή να ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει τα “μηνύματά” του και μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, οι εργασίες της ΚΕ που θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο, στην πλατεία Καραϊσκάκη, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στις 15:30.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε