Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Αξιολόγηση: Σε ποιες περιπτώσεις μειώνονται μέτρα και αντίμετρα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το θέμα της Δ.Ε.Η. είναι, όπως φαίνεται, το μεγάλο εμπόδιο για να βγει λευκός καπνός για την τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Βεβαίως, υπάρχει σε εκκρεμότητα και το ακόμα μεγαλύτερο θέμα των εργασιακών. Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμβιβασμός στα εργασιακά, τότε το θέμα θα μετατεθεί ακόμα και για την τρίτη αξιολόγηση, δηλαδή το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκαναν οι υπουργοί Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου στους βουλευτές του ΣυΡιζΑ σήμερα το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που ήδη δημοσίευσε το newsit.gr. Όσον αφορά στα μέτρα και στα αντίμετρα για τα οποία υπάρχει σύγχυση ύστερα από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν ότι τόσο τα μέτρα, όσο και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτοχρόνως το 2019.

Όμως υπάρχει ένας όρος απαράβατος. Για να εφαρμοστούν αυτούσια τα αντίμετρα θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2018. Στην περίπτωση επομένως, που υπάρξει απόκλιση και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο, αναλόγως θα μειωθούν και τα αντίμετρα. Για παράδειγμα εάν, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο κατά 1 δισεκατομμύριο €, τότε τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι 3,6 δις, ενώ τα αντίμετρα δεν θα είναι 3,6 δις αλλά 2,6 δις, ώστε να κλείσει η τρύπα του 2018.

Όσον αφορά στο χρόνο που θα υπάρξουν συμφωνίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο υπουργοί είπαν στους βουλευτές πως εάν στο Eurogroup της 20 Μαρτίου δεν Υπάρξει τεχνική συμφωνία, τότε θα αυτό θα συμβεί στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Τέλος, στη συζήτηση οι δύο υπουργοί άφησαν ανοιχτό ένα πολύ μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, να είναι μειωμένες οι απαιτήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, Να είναι δηλαδή μικρότερο από το 3,5% του Α.Ε.Π..
Θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος συνεπάγεται αυτομάτως και λιγότερα εισπρακτικά μέτρα. Για παράδειγμα εάν το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% του Α.Ε.Π. μειωθεί στο 2,5%, αυτό σημαίνει πως οι απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα περιορίζονται στο 1,8 δις ευρώ από 3,6 δις ευρώ σήμερα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε