Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ακυβέρνητο καράβι η Ελλάδα – Δεν είναι μακριά οι επαναληπτικές εκλογές – Όλα τα σενάρια

Ακυβέρνητο καράβι η Ελλάδα – Δεν είναι μακριά οι επαναληπτικές εκλογές – Όλα τα σενάρια

Μετά την ψυχρολουσία των εκλογικών αποτελεσμάτων κυριως για τα δυο μεγάλα κόμματα το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τα ποσοστά που έχουν πάρει είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Την εντολή, λοιπόν, θα λάβει πρώτη η ΝΔ που συγκέντρωσε το 18,93% των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,74% των ψήφων και μετά το ΠΑΣΟΚ με το 13,22% των ψήφων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει στον αρχηγό του κόμματος με σχετική πλειοψηφία εντολή «για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής», όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα λάβει πρώτος την εντολή και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα αναμένεται να μην την κρατήσει για 3 ημέρες όπως ορίζει το Σύνταγμα αλλά θα την επιστρέψει ακόμα και απόψε. Όπως εκτιμάται, ακόμα και αν επιτευχθεί ένα σχήμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και για παράδειγμα Κουβέλη, οι μέρες του θα είναι μετρημένες.

Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ.

Αν τώρα μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει δια του Προέδρου του δικομματική κυβέρνηση, γεγονός που φαντάζει αδύνατο ούτως ή άλλως και από τα ποσοστά που πήραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κυβέρνηση των δυο άλλοτε μεγάλων κομμάτων δεν μπορεί να σχηματισθεί.

Ο κ.Τσίπρας έχει απευθύνει κάλεσμα στην Αριστερά το οποίο ομως ήδη δεν έχει βρει ανταπόκριση από το ΚΚΕ και βεβαίως δεν βγαίνουν και τα κουκιά.

Τώρα, το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι μαθηματικά αδύνατο να βρει εταίρους οι οποίοι θα βοηθήσουν ώστε να σχηματισθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που πρεσβεύει.

Έτσι, όλα οδηγούν σε επαναληπτικές εκλογές για τις οποίες μια πιθανή ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου όπως ήδη έχει γράψει το Newsit. (διαβάστε την είδηση)

Οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα. Την κάθε λίστα θα την ορίσει ο αρχηγός του κάθε κόμματος.

Όμως, ο χρόνος πιέζει. Και αυτό φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις από ΔΝΤ και ΕΕ. Οι δανειστές μας θέλουν να ξέρουν. Οι δανειστές μας ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν για παράδειγμα να δώσουν την επόμενη δόση σε μια χώρα ακυβέρνητη.
Και τι θα γίνει;. Οι υποχρεώσεις δεν έχουν σταματήσει να τρέχουν και χρήμα δεν υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ψήφος της οργής για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: δε συγκεντρώνουν ΚΑΝ 150 έδρες μαζί – Ζητείται επειγόντως… πνεύμα συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης


Η ιστορική ανατροπή των εκλογών – Μόλις 150 έδρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Γρίφος εάν θα υπάρξει κυβέρνηση – Εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο κόμμα

Τεράστιο το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής – 1/6 Έλληνες δεν εκπροσωπείται

Κόλαφος το αποτέλεσμα στην Α Αθηνών – Κορυφαία στελέχη εκτός Βουλής

Η Αχαΐα έπαψε πια να είναι πράσινη 

Εδιωξαν όποιον δημοσιογράφο δεν “βάρεσε προσοχή” στον Μιχαλολιάκο (VIDEO)

Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από το εκλογικό αποτέλεσμα 

Ξεκάθαροι ΔΝΤ και ΕΕ: Δεν θα δοθεί η νεα δόση στην Ελλάδα αν δεν οριστικοποιηθούν τα μέτρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε