Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 31 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αλ. Παπαδόπουλος: "Πρέπει να μειώσουμε το κράτος κατά 30%"

Αλ. Παπαδόπουλος: `Πρέπει να μειώσουμε το κράτος κατά 30%`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.11.2010 | 09:33
Πρώτη δημοσίευση: 24.11.2010 | 09:33

Ο πρώην υπουργός πρότεινε να εγκρίνει η Βουλή μέσα στο 2011 τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα κριθεί από το λαό με εκλογές.

«Το 30% του σημερινού κράτους είναι περιττό», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε εκδήλωση στο ΕΛΙΑΜΕΠ.  Όπως είπε την παρούσα φάση, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, κάτι που, όπως υποστηρίζει, η ελλιπής πολιτική ηγεσία της χώρας (ανεξαρτήτως κομμάτων) φροντίζει να αποκρύπτει από τον λαό.

Mεταξύ άλλων πρότεινε:

- να προωθηθεί μέσω αναθεώρησης ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
- να καθιερωθεί συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο τις διοίκησης του κράτους.
- να καταργηθούν τα προνόμια του δημοσίου τομέα και να προσαρμοστούν τα δεδομένα της λειτουργίας του προς αυτά του ιδιωτικού τομέα.
- κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στρατοπέδων,
- συγχώνευση μητροπόλεων
- περιορισμός του διδακτικού προσωπικού και μεγάλου αριθμού στρατηγών, ναυάρχων πτεράρχων και ταξιαρχών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας
- κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων (των βολεμένων κοινωνικών συντεχνιών).
- να ανατεθεί ο φορολογικός έλεγχος των εταιριών που τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα, όπως ελεγκτικές εταιρίες τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών κλπ.
- να συσταθεί σύγχρονος, αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΟΕΔΕ) για να παύσει η είσπραξη των εσόδων να είναι το πάρεργο των εφοριών.
- να δημιουργηθεί άμεσα αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών, το οποίο θα διενεργεί ουσιαστικούς και όχι τυπικούς ελέγχους σκοπιμότητας των δαπανών στο σύνολο του κράτους.
- να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ως δικαστήριο και να μετατραπεί σε σύγχρονη ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, όπως σ’ άλλες χώρες.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο