Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αλέξη Τσίπρα ιδού τα ισοδύναμα…

Αλέξη Τσίπρα ιδού τα ισοδύναμα…

Δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά στις προηγούμενες προγραμματικές δηλώσεις ο τότε υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος να εισπράξει ως 3 δις. ευρώ από τις παντοειδείς λίστες.

Στις χτεσινές προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε πως ¨παγώνει¨ το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού με στόχο να βρεθούν αξιόπιστα ισοδύναμα κι΄ αυτό γιατί μόνο αξιόπιστα γίνονται αποδεκτά από το κουαρτέτο.

Η δυστοκία της κυβέρνησης να βρει τα ισοδύναμα θέτει ένα καίριο ερώτημα. Αν δηλαδή οι προσδοκίες για είσπραξη εσόδων από τις λίστες ακουμπούν στην πραγματικότητα ή είναι προϊόν υπερβολικής αισιοδοξίας.

Η αλήθεια θα φανεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εκείνο, όμως που γνωρίζω χρόνια τώρα, είναι οι εκτιμήσεις μελετητών και υπουργών πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει στα 15 δις. ευρώ (μόνο από το ΦΠΑ ξεπερνά τα 6 δις. ευρώ), η εισφοροδιαφυγή είναι 12 δις., το λαθρεμπόριο καυσίμων κοστίζει στο δημόσιο από 500 ως 1.500 εκατ. ευρώ το χρόνο, ανάλογα με τον μελετητή, των τσιγάρων και γενικώς προϊόντων καπνού κοντά στο 1 δις., του οινοπνεύματος ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, του παραεμπορίου 7 δις. περίπου και πάει λέγοντας.

Αν αυτά δεν αρκούν για να βρεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση τι φταίει κι΄ ας το διορθώσει τάχιστα.

Αν, όμως, τα προαναφερόμενα ποσά βρίσκονται στη σφαίρα των εκτιμήσεων θα θυμίσουμε τα 111 εκατομμύρια περίπου των προστίμων που έχουν επιβληθεί για την απασχόληση ανασφάλιστων από το Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Απρίλιο του 2015 και ότι κατά την ομολογία υπουργών υπάρχουν 800.000 εργαζόμενοι στη ¨μαύρη¨, που σημαίνει με ένα σαφάρι ελέγχων βρίσκονται ισοδύναμα και ταυτοχρόνως περιορίζεται η ο αριθμός εκείνων που εργάζονται σε συνθήκες δουλοπαροικίας.

Μαζί με αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τα πρόστιμα από τους φορολογικούς ελέγχους και επιτέλους να βρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Όμως, τίθεται ένα ερώτημα. Αλήθεια εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα ή μόνο επιβάλλονται. Μάλλον το δεύτερο ισχύει. Αυτή την υποψία έχουμε ύστερα από τη στάση των αρμοδίων να ανακοινώνουν πόσα έχουν επιβληθεί και να ξεχνούν να αναφέρουν πόσα εισπράχτηκαν.

Οπότε τίθεται ένα ερώτημα. Ποιος αλήθεια φταίει που δεν εισπράττονται τόσα τεράστια ποσά και τόσο απαραίτητα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της αδικίας στην επιβολή μέτρων;

Να ευθύνονται οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές; Μπορεί. Αλλά τι κάνει η πολιτική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την αδυναμία ή την αδράνεια των υπηρεσιών;

Να ευθύνεται άραγε αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία που χρόνια τώρα έχει αφήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες άδειες. Να ευθύνονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σαν άδεια πουκάμισα;

Σίγουρα ναι. Η ευθύνη η μεγαλύτερη, η συντριπτική ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων που παρά τα μνημόνια και τις πιέσεις της τρόικας διέλυσαν κυριολεκτικά τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες. Γιατί άραγε;

Αλλά αν εσύ Αλέξη ειλικρινά ψάχνεις ισοδύναμα, ιδού είναι μπροστά στα μάτια σου. Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αντίθετη πορεία από τους προηγούμενους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου (αλλά και εσύ τι έκανες αλήθεια κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση;) Βάλε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση. Να εισπράξουν εδώ και τώρα τα πρόστιμα, να υποχρεώσουν τους φοροφυγάδες, τους εισφοροφυγάδες, τους λίστα…ρχους και άλλους καλλιτέχνες της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της μίζας να πληρώσουν τώρα, και όχι αύριο.

Αλέξη μπορείς. Πολιτική βούληση χρειάζεται και τίποτα άλλο.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε