Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αλέξη, ιδού πως θα πετύχουμε ανάπτυξη – Τόλμησε την υπέρβαση

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Η συζήτηση για την ελληνική οικονομία, η αναγκαία επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και η ουσιαστική και σταθερή έξοδος από την κρίση στρέφεται σταδιακά προς τη μόνη ουσιαστική και πραγματική διέξοδο. Το μόνο ¨παράθυρο¨ που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της χώρας και των πολιτών: Την ανάπτυξη.

Πρόκειται για την πιο δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση, ηγεσίες πολιτικές και οικονομικές και οι πολίτες της πολύπαθης χώρας.

Επειδή με ευχολόγια, πύρινους λόγους και κενές υποσχέσεις δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις, αλλά μόνο με συγκεκριμένο σχέδιο και προπαντός με κίνητρα και άρση αντικινήτρων, επαναφέρουμε στο τραπέζι της συζήτησης το κείμενο που είχε δημοσιευθεί στις 25 Οκτωβρίου στη στήλη αυτή.

Γράφαμε τότε:

Η οικονομία εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Το δείχνουν τα πρόδρομα φαινόμενα. Ομως, τα ίδια φαινόμενα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά όσον αφορά στο μέγεθος, την ένταση, τη σταθερότητα και τη διάρκεια, αφού τα σήματα που εκπέμπουν φανερώνουν πως η ανάπτυξη θα είναι ασθενική και κατώτερη των προβλέψεων της κυβέρνησης για 2,7% το 2017.

Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει αυτόματα και λογικά είναι αν υπάρχει τρόπος να ενισχυθεί. Ασφαλώς και υπάρχει αρκεί η κυβέρνηση να διαθέτει την πολιτική βούληση να πάρει μέτρα που θα αυξήσουν στο μέγιστο δυνατό τις επενδύσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι κοινή, αλλά και ορθή πεποίθηση πως αν η οικοδομή ξαναγινόταν η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, τότε η ανάπτυξη θα ήταν πιο ισχυρή, η ανεργία θα μειωνόταν ταχύτατα με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί πάλι η ανάπτυξη και να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την αύξηση της απασχόλησης.

Αλλά θα διερωτηθείτε πως είναι δυνατόν να πάρει μπρος η οικοδομή με τόσο υψηλό ΕΝΦΙΑ και 200.000 απούλητες κατοικίες. Σωστό.

Ομως, είναι εφικτό αν η κυβέρνηση κάνει μία έξυπνη κίνηση. Μειώσει πολύ τον ΕΝΦΙΑ για τις νεοανεγειρόμενες οικοδομές. Οχι μόνο τις κατοικίες, αλλά τα ξενοδοχεία, τα κτίρια των επιχειρήσεων, τα γραφεία κλπ.

Με τη ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν θα έχανε έσοδα ώστε να προκαλέσει την άρνηση των Θεσμών, αλλά θα τα αύξανε τόσο από τον επιπλέον ΕΝΦΙΑ όσο και από τους φόρους που θα έμπαιναν στα ταμεία από την οικοδομική δραστηριότητα.

Αυτή είναι η μία παρέμβαση που θα μπορούσε να δώσει στον Αλέξη και την κυβέρνηση το επικοινωνιακό επιχείρημα ότι εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, κάναμε ένα πρώτο βήμα και σας δείχνουμε πως έχουμε τη θέληση, τηρούμε τις υποσχέσεις και σας φανερώνουμε πόσο θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ όταν ξεφύγουμε από τις δαγκάνες των Θεσμών. Πρόκειται, θα συμφωνείτε, για ένα ισχυρό επικοινωνιακά μήνυμα από τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τους πολίτες, αλλά και για τις κυβερνήσεις.

Η δεύτερη υπέρβαση που καλείται και μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να μειώσει το φόρο στις επιχειρήσεις που ιδρύονται τώρα στο 15%. Με τον τρόπο αυτό θα δώσει ώθηση στις νέες επενδύσεις μειώνοντας τη φορολογία, θα εισπράξει περισσότερα έσοδα και θα στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα για το που σκοπεύει να οδηγήσει το φόρο στις επιχειρήσεις.

Για διασφάλιση ότι δεν θα γίνουν οι γνωστές νεοελληνικές κομπίνες με λουκέτα και ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να θεσπίσει αυστηρά πρόστιμα, να πάρει δρακόντεια μέτρα ώστε όποιος τα παραβιάζει να πληρώνει πανάκριβο τίμημα.

Αν δε, είχε το πολιτικό σθένος, ξεπερνώντας ηθικολογικές κορώνες και προσεγγίσεις, να μην ισχύσει ας πούμε για ένα ή δύο χρόνια το ¨πόθεν έσχες¨ στο “μαύρο χρήμα” που θα επενδυθεί οπουδήποτε (ακίνητα, επιχειρήσεις), τότε η δραστηριότητα θα επιταχυνόταν και συνεπώς τα έσοδα του Δημοσίου θα ήταν πολύ περισσότερα.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα και κατά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, πρόσθετε στο Σύνταγμα διάταξη σύμφωνα με την οποία για 12 ή 15 χρόνια δεν επιτρέπεται η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος προς το χειρότερο για τις επενδύσεις, τότε είναι σίγουρο πως θα δημιουργούσε τις συνθήκες για σταθερό και χαμηλό φορολογικό καθεστώς και επομένως ελκυστικό.

Επιπλέον θα διασφάλιζε όχι μόνο τα ίδια έσοδα, αλλά πολύ περισσότερα, αφού η αύξηση του ΑΕΠ θα πρόσθετε στο δημόσιο κορβανά επιπλέον έσοδα ίσα με το 30% ως 35% τουλάχιστον της πρόσθετης αξίας που θα παραχθεί.

Ιδού η Ρόδος Αλέξη, ιδού και το άλμα που μπορείς να κάνεις, αν τολμήσεις άλλη μία φορά να πας κόντρα στο ρεύμα και την πεπατημένη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε