Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αλλαγή στο πρόγραμμα Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Χρειάστηκε… ώρα για να εντοπιστεί η αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο των συναντήσεων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τελικά ο… «δράστης» εντοπίστηκε: Λεβέντης και Θεοδωράκης έγιναν… “τράμπα”.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί πως την προσεχή Παρασκευή (24.06.2016) ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου πρώτα τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 10:00) και δυο ώρες μετά τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Αλλά τελικά, οι συναντήσεις θα γίνουν… ανάποδα: στις 10:00 της Παρασκευής θα πάει στο Μαξίμου ο κ. Λεβέντης και στις 12:00 ο κ. Θεοδωράκης.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας θα δει κατά σειρά για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση:

– τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο σήμερα 21/6 στις 5 μ.μ.
– τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12 μ.μ.
– την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 4 μ.μ.
– τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 6 μ.μ.
– τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10 π.μ.
– τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12 μ.μ.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, δεν βγαίνει το 200

Το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πρόταση του κόμματος σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών με τη συμμαχία της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ και ΕΚ), ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί σε αλλαγή του εκλογικού νόμου επί τω αναλογικότερω.

Για την ηγεσία της ΝΔ ο πρωθυπουργός αναζητά οδό διαφυγής από την δίνη στην οποία βρίσκεται ελπίζοντας στη συναίνεση των μικρότερων κομμάτων για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, προβλέποντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και θα αναγκαστεί στο τέλος ο κ. Τσίπρας “να χάσει τις εκλογές με τον ίδιο νόμο με τον οποίο τις κέρδισε”.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για έναν νέο και αναλογικότερο εκλογικό νόμο γεγονός “που δείχνει πως μόνο μεταρρυθμιστής ο κ. Μητσοτάκης”, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους.

Προς το παρόν η συνεννόηση του Μαξίμου με τα μικρότερα κόμματα στο μείζον αυτό θέμα που μπορεί να αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια μοιάζει με ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και επί της ουσίας συνθήκες ευρύτερης συναίνεσης δημιουργούνται μόνο

– στην πρόταση για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών – πλην του ΚΚΕ –
– στη διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο στη Βουλή
και
– στο ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές να προέρχονται από την ομογένεια.

Από κει και πέρα μόνο η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται πιο κοντά στην “διπλή” κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική με όριο εισόδου, ενώ συζητά και το σενάριο Κουρουμπλή για ένα μικρό μπόνους από ένα υψηλό ποσοστό και πάνω για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων

Το ΠΟΤΑΜΙ, σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει, θέλει μείωση του αριθμού των βουλευτών και την διατήρηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του, ενώ υπέρ της κατάργησης του μπόνους φέρεται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,

Το ΚΚΕ τάσσεται με καθαρή απλή αναλογική με κατάργηση και του μπόνους για το πρώτο κόμμα αλλά και του ορίου του 3%.

Στην Κουμουνδούρου, εν κατακλείδι, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτό που επιθυμούν η κυβερνητική πρόταση να έχει τα χαρακτηριστικά ενός συστήματος πιο κοντά στην απλή αναλογική και πάνω εκεί να στηριχθεί ο διάλογος με τα κόμματα και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να αναδειχθεί η Χρυσή Αυγή σε “κλειδί” των εξελίξεων, για τη συγκέντρωση των 200 βουλευτών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε