Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αλληλεγγύη αλλά με αιχμές από τον Μπαρόζο – Ο Σαμαράς έθεσε το θέμα της προσαρμογής – Νέα σύσκεψη των τριών τη Δευτέρα

Αλληλεγγύη αλλά με αιχμές από τον Μπαρόζο – Ο Σαμαράς έθεσε το θέμα της προσαρμογής – Νέα σύσκεψη των τριών τη Δευτέρα

– Σαμαράς με Μπαρόζο: “Να σταματήσουν οι δηλώσεις των ευρωπαίων που υπονομεύουν την προσπάθεια”
– Μπαρόζο: “Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους υπάρχει ελπίδα”
– Βενιζέλος: Θα κάνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όλα όσα πρέπει να γίνουν
– Κουβέλης: Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, με σαφές μήνυμα στήριξης του κ. Μπαρόζο προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος ωστόσο, ζήτησε τήρηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις θυσίες του ελληνικού λαού, ξεκαθάρισε όμως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις για να μην πληγούν οι αδύναμοι.

Σαφείς ήταν οι αιχμές του προέδρου της Επιτροπής για καθυστερήσεις λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει το έργο, ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να στείλει μήνυμα και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουμε αναλάβει, και διαβεβαίωσε τον κ. Μπαρόζο ότι θα προχωρήσει σε διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις, σε αλλαγές στο επενδυτικό περιβάλλον και ότι θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή.

Επίσης, ότι θα υπάρξουν ριζικές μειώσεις στις δαπάνες και στις σπατάλες. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Σαμαράς έθεσε και το θέμα της προσαρμογής ενώ παρουσίασε στον κ. Μπαρόζο και τα μέτρα που συζητήθηκαν πρωτύτερα στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι φαίνεται πως ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για όχι οριζόντιες περικοπές τουλάχιστον για το 2012. Βέβαια, οι τρεις αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Η συνάντηση των τριών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit στην συνάντηση υπήρξε δυστοκία. Οι τρεις παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν σε πολλά σημεία δεν κατέληξαν σε μια λίστα μέτρων τα οποία θα παραλάμβαναν στην συνέχεια οι τροικανοί.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν “θα ακουμπούν όλους” και δεν αποκλείεται να είναι οριζόντια αλλά από το 2013. Επίσης, οι τρείς συμφώνησαν πως ό,τι αποφασιστεί θα πρέπει να είναι ομόφωνο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 16.30. Όλα όσα αποφασίστηκαν θα εξεταστούν με τα επιτελεία των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη. Νεα σύσκεψη των τριών ηγετών θα γίνει την Δευτέρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εποικοδομητική την συνάντηση. Πρόσθεσε ότι “Επιδίωξη είναι η κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς επιπλέον ύφεση”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη ενός νέου επικαιροποιημένου προγράμματος μέχρι το 2016, ώστε να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ. «Απαιτείται να αλλάξει το κλίμα διεθνώς. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια διαρκής αμφισβήτηση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» είπε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα ξέρει πολύ καλά πόσο κρίσιμο είναι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και θα το υλοποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Επίσης οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι ποντάρει στην αποτυχία της χώρας και την κάλεσε να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια.

Ο κ.Κουβέλης βγαίνοντας δήλωσε: “Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Επιδιώκουμε δίκαιες παρεμβάσεις. Οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιμήκυνση με το καλημέρα σας στην Τρόικα – Όλα όσα…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε