Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Αλογοσκούφης “καίει” Δούκα και εκείνος “καίει” τον Κουρή για τα ομόλογα

Μπαλάκι οι ευθύνες για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

«Δεν είχα γνώση, ούτε καμία αρμοδιότητα και δεν χειρίστηκα την υπόθεση των ομολόγων», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε τρισέλιδο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την σχετική υπόθεση.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης, υπογραμμίζει ότι «οι αρμοδιότητες για τα θέματα έκδοσης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου τα οποία περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανατέθηκαν από τον πρωθυπουργό αποκλειστικά σε υφυπουργούς».

Την αναφορά του κ. Αλογοσκούφη, ότι η αρμοδιότητα για τα ομόλογα ανήκε στον υφυπουργό, την επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Ωστόσο ο κ. Δούκας πρόσθεσε διευκρινιστικά ότι το θέμα για την έκδοση ομολόγων διαχειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και ο ίδιος υπέγραψε επειδή είχε αυτή την αρμοδιότητα, εννοώντας τον κ. Κουρή.

Ο κ. Δούκας έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» και τόνισε ότι πρέπει να αποδεικνύεις καθημερινά την αθωότητα σου, ενώ θα έπρεπε οι κατήγοροι να αποδεικνύουν την ενοχή σου.

«Δεν υπάρχει άλλο κράτος στην ΕΕ και στο δυτικό κόσμο, στο οποίο υπουργοί προηγούμενης κυβέρνησης, να διώκονται με τόση σημασία και τόσο μαζικά», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος παρέμεινε στην Επιτροπή για να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της, σημειώνει στο υπόμνημα του:

«Όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και πράξεις αναφορικά με έκδοση ομολόγων εκδόθηκαν, επ’ ονόματι πάντοτε του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, από τους κατά τα άνω αποκλειστικά αρμόδιους Υφυπουργούς.

Ουδεμία αρμοδιότητα ή εξουσία είχα ή μπορούσα να ασκήσω στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο δεν είχα καμία γνώση» και προσθέτει: «Το ότι υπήρχε ζήτημα υπερβολικών ενδεχομένως χρεώσεων προμηθειών και ενδεχόμενης υπερτιμολόγησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες προς ασφαλιστικά ταμεία μου έγινε γνωστό εκ των υστέρων: από την ανακοίνωση σχετικών ενεργειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, καθώς και από σχετικά δημοσιεύματα του τύπου. Τα ζητήματα αυτά διερευνήθηκαν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και την Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει:

«Συμφωνώ δε απολύτως με την άποψη ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η παρακολούθηση της πορείας συγκεκριμένων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά. Δεν γνωρίζω δε τίποτα το οποίο να δημιουργεί υπόνοιες για ευθύνες είτε του Υπουργού Απασχόλησης, είτε του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, είτε της Τράπεζας της Ελλάδος, είτε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει ότι «η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά τα ζητήματα αυτά για περισσότερα από τρία χρόνια, έχει ασκήσει διώξεις, αλλά δεν έχει εντοπίσει εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου αλλά και οποιουδήποτε υπηρεσιακού παράγοντα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε