Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ανατροπή πολιτικού σκηνικού – Προβάδισμα ΝΔ σε δυο δημοσκοπήσεις

Ισχυρό αντικυβερνητικό κλίμα, το οποίο καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία, αποκαλύπτουν δυο νέες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από 0,9% έως 1,7% το προβάδισμα της ΝΔ.

Η πρώτη διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM και φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 1,7%, αλλά η αποχή φτάνει το 15% και οι αναποφάσιστοι είναι 9,7%. (Διαβάστε τη σχετική είδηση).

Η δεύτερη έγινε από την εταιρία GPO για το Mega. Και οι δυο έγιναν μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και το «ναυάγιο» του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Σε δείγμα 1000 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα της GPO που έγινε μετά το Σαββατοκύριακο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 0,9%. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 21% έναντι 20,1% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9,2%, ο ΛΑΟΣ με 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3%, το Άρμα Πολιτών με 2,2%, οι Οικολόγοι με 2,1% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων πλησιάζει το 11% (10,8%), ενώ λευκό ή άκυρο ή αποχή δηλώνει το 19,1% των ερωτηθέντων, ποσοστό που αποδεικνύει το ρευστό πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Παρά το γεγονός, ότι το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη δημοσκόπηση βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι 27,1% του αρχηγού της ΝΔ, αλλά το 39,4 των πολιτών δεν επιλέγει κανέναν από τους δυο.

Αρνητικά κρίνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το 58,8% των πολιτών και θετικά το 40%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο δεδομένων των συνθηκών. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θετική άποψη για τον ανασχηματισμό, ενώ 1/3 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έχει αρνητική!

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση θα είναι πιο αποτελεσματική, ναι απαντά το 35% και όχι το 63,2%.
Πάντως, το 55,2% των ερωτηθέντων προτιμά να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της, αντίθετα με το 39% που προτιμά να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

6 στους 10 (60,7%) κρίνουν θετικά την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αντίθετα με το 36,3% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, 58,1% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν πιστεύει ότι ο “νέος” τσάρος θα μπορέσει να αλλάξει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Το 40,3%, όμως, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

Υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας τάχθηκε το 55,1% των πολιτών, ενώ το 41,7% απάντησε αρνητικά. Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι η τρόικα μπορεί να δεχτεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, πρόταση που έχει πολλές φορές καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς. 43,5% των ερωτηθέντων απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα, ενώ 50,3% πιστεύουν πως οι δανειστές μας δε θα δεχτούν να αλλάξουν οι όροι.

66,3% των πολιτών τάσσονται κατά του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ψήφιση του οποίου μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία επί του νέου δανεισμού της Ελλάδας. Θετικά για τα νέα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση εκφράζεται το 23,4%.

Τέλος, το 95% των πολιτών ζητά να συμμετάσχουν στις οικονομικές θυσίες για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο και οι πολιτικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προβάδισμα ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση – Αρνητική η εικόνα της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε