Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λιακάδα 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχία για την άνοδο της άκρας δεξιάς

Ανησυχία για την άνοδο της άκρας δεξιάς
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.04.2012 | 10:19
Πρώτη δημοσίευση: 25.04.2012 | 10:13

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με αγωνία τις ελληνικές εκλογές και την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία.

Η ευφορία που προκάλεσε η υπογραφή του νέου δημοσιονομικού συμφώνου στις αρχές Μαρτίου έχει δώσει τη θέση της στην ανησυχία για την άνοδο ακραίων πολιτικών σχηματισμών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αρχές Μαρτίου 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ υπέγραψαν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των ελλειμμάτων και των δαπανών.
Δυο μήνες μετά, η υποστήριξη για τα πακέτα λιτότητας δισεκατομμυρίων που έχουν στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών εξασθενεί σημαντικά. Η πολιτική αυτή απορρίπτεται από τους πολίτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και δίνει τροφή στους λαϊκιστές. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις και κυρίως την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία.

Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη πέφτουν θύματα της κρίσης χρέους και της πολιτικής αποσταθεροποίησης που αυτή προκάλεσε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποιεί ανοιχτά, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, «για τον λαϊκιστικό κίνδυνο και τις ιδέες του, οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Με ανησυχία παρακολουθεί η Επιτροπή και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου.

Η Γερμανία επιμένει τώρα στην άμεση επικύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από τις χώρες που το έχουν υπογράψει. «Υπογράψαμε το σύμφωνο μετά από μακρές διαπραγματεύσεις.Το σύμφωνο ισχύει» υπογράμμισε χθες χαρακτηριστικά ο γερμανός υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Το κλίμα στην τακτική συνάντηση των ευρωπαίων υπ. Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στις αρχές της εβδομάδας δεν ήταν ιδανικό.
Ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργο Ζαν Άσελμπορν επέρριψε ανοιχτά ευθύνες και στον ίδιο τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το καλό εκλογικό αποτέλεσμα της Μαρίν Λεπέν.

«Εάν επαναλαμβάνετε κάθε μέρα ότι θα πρέπει να αλλάξει το Σένγκεν, ότι χρειάζεται πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη γαλλική εξαίρεση, τότε αυτό είναι νερό στους μύλους του Εθνικού Μετώπου» είπε ο Άσελμπορν.

Πονοκέφαλο προκαλεί και η Ολλανδία

Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν την ίδια ώρα ότι σε περίπτωση που επικρατήσει τελικά στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών ο Φρανσουά Ολάντ, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Εάν οι αγορές γυρίσουν την πλάτη τους στη Γαλλία, τότε η κρίση θα πάρει μια νέα διάσταση. Στην περίπτωση αυτή το ευρώ και πιθανότητα η ΕΕ θα δεχθούν πιέσεις που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν» εκτιμά ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος. Και το ερώτημα παραμένει εάν και σε ποιο βαθμό ο Ολάντ θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Τροχοπέδη στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσουν και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ολλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προωθούμενης πολιτικής λιτότητας. Η Ευρώπη εισέρχεται έτσι για άλλη μια φορά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ βλέπουν οι Βρυξέλλες Όλα κρίνονται απόψε στη νέα τηλεδιάσκεψη – Σύγκλιση Αθήνας – ΔΝΤ "βλέπουν" οι Βρυξέλλες
 2. Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το μπλόκο των Βρυξελλών Συναγερμός και… κοσμοσυρροή στο Μαξίμου μετά το "μπλόκο" των Βρυξελλών
 3. Η πρόταση Τσακαλώτου και το ναυάγιο – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές Η πρόταση Τσακαλώτου και το "ναυάγιο" – Τελεσίγραφο και πιέσεις από τους δανειστές
 4. Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Διαπραγματεύσεις: Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες! Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
 5. Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Μην περιμένετε θαύματα – Πολιτικοί οι λόγοι της καθυστέρησης"
 6. Διαπραγματεύσεις: Πυρετός για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας Διαπραγματεύσεις: "Πυρετός" για συμφωνία! Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί, στα τηλέφωνα ο Τσίπρας