Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο Εξεταστικής για τις υποκλοπές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο Εξεταστικής για τις υποκλοπές

Ανοικτό εξ άλλου παραμένει και το θέμα της άρσης απορρήτου του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιάννη Κοραντή.

Ανοικτό κρατάει η Επιτροπή Θεσμών το θέμα των υποκλοπών, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η τελική απόφαση για την μετατροπή της σε Εξεταστική ή τη σύσταση νέας Εξεταστικής, που θα συνεχίσει την έρευνα της για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα ληφθεί το φθινόπωρο. 

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Θεσμών με την επισήμανση ότι το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο, θα ζητήσει από τη δικαιοσύνη να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να εξετάσει αν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες δικαστικών λειτουργών, σε σχέση με παραλείψεις, κατά την ανακριτική διαδικασία. 

«Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν. Δεν κλείνει το θέμα. Θέλουμε να λάμψει όλη αλήθεια. Μπορεί να υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία. Θα στείλουμε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το φάκελο με τις εκτιμήσεις τις ΑΔΑΕ και τις δικές μας, έτσι όπως καταγράφονται στα πρακτικά και η δικαιοσύνη, σε κάθε περίπτωση, είναι αυτή που θα απαντήσει στο ποινικό κομμάτι. Στη συνέχεια εμείς θα δούμε αν πρέπει να μετατραπούμε σε Εξεταστική, βάσει νέων στοιχείων, ή αν θα συσταθεί μια νέα», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. 

Ανοικτό εξ άλλου παραμένει και το θέμα της άρσης απορρήτου του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιάννη Κοραντή, καθώς, όπως ανέφερε ο κ Παπαϊωάννου, θα πρέπει για το θέμα αυτό να συνεννοηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και «σε εύλογο χρόνο να κληθεί και να καταθέσει στην Επιτροπή». 

Απαντώντας στους προβληματισμούς και στις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν, κατά πόσο η Επιτροπή μπορεί να παρέμβει και να ελέγξει το ανακριτικό έργο της δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι μόνη της η ποινική δικαιοσύνη θα κρίνει τα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν για τυχόν ποινικές ευθύνες δικαστικών λειτουργών της. 

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη σε βουλευτές – μέλη της Εξεταστικής, καθώς, όπως είπε, «το πρωί είναι δικαστές και το βράδι γίνονται ρεπόρτερς». 

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα σήμερα στη κοινωνία, «το κρίσιμο ζήτημα είναι η κάθαρση στο δημόσιο βίο». «Δεν πάμε καθόλου καλά. Και δεν θα πάνε επίσης καθόλου καλά τα πράγματα αν δεν βρεθεί η στοιχειώδης αρμονική σχέση μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Η κάθαρση στο δημόσιο βίο δεν μπορεί να έρθει σε πέρας με το να δείχνει με το δάχτυλο η μία την άλλη πλευρά. Ο καθένας προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον άλλο. Και αυτό είναι το χειρότερο. Το πρόβλημα στη χώρα μεγαλώνει. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η κάθαρση στο δημόσιο βίο. Και δεν βοηθά, αλλά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα η παρουσία μελών Εξεταστικών Επιτροπών στα Μέσα Ενημέρωσης. Αυτό είναι πρωτοφανές. Το πρωί δικαστής και το βράδι ρεπόρτερ», επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης. 

Την παρουσία βουλευτών, που είναι μέλη σε Εξεταστικές Επιτροπές, σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς καυτηρίασε και ο κ. Παπαϊωάννου που έκανε γνωστό ότι το θέμα αυτό τέθηκε και στην Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. 

«Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να ερευνούμε την υπόθεση, συγκροτώντας τη δική μας άποψη. Εφ όσον η δικαιοσύνη απαντήσει για τα δικά της θέματα, εδώ είμαστε εμείς για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε από εκεί και πέρα. Νιώθουμε όλοι τι έχει συμβεί. Πολλοί ξέρουν ενδεχομένως περισσότερα για το τι έχει μεθοδευτεί. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος. Πρέπει όμως και εμείς να βοηθήσουμε να υπάρξει νηφαλιότητα. Ακόμα και η υπόμνηση μας στους ρεπόρτερ βράδι, δικαστές το πρωί, καλό θα κάνει. Αλίμονο μας αν στραφούμε όλοι εναντίον άλλων. Μόνον αν οι συντεταγμένες εξουσίες συνεργαστούν μεταξύ τους θα υπάρξει η αλήθεια»,συμπλήρωσε. 

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που ανέφερε ότι ορισμένοι βουλευτές – μέλη Εξεταστικών «διασύρουν και τον εαυτό τους και την Εξεταστική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε