Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αντώνης Σαμαράς: η πολιτική πορεία- video

, Πάνω δεξιά ο νεαρός φοιτητής στο Αμχερστ Α. Σαμαράς και κάτω αριστερά ο συμφοιτητής του Γ. Παπανδρέου

Σε ηλικία μόλις 26 ετών έγινε Βουλευτής και στα 38 του πήρε το πρώτο χαρτοφυλάκιο ως υπουργός…
 

 

Οικονομικών στην Κυβέρνηση Τζανετάκη. Ήταν το “αγαπημένο παιδί” του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Αβέρωφ όμως το μεγάλο βήμα το έκανε επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη που του εμπιστεύτηκε το υπουργείο Εξωτερικών… Τότε ήρθε και η πρώτη μεγάλη ρήξη με αφορμή το Σκοπιανό. 

Στις 13 Απριλίου 1992, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τον απέπεμψε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι η αδιάλλακτη στάση του σχετικά με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ, διασπούσε την ενιαία γραμμή της κυβέρνησης και έπληττε την διαπραγματευτική της ικανότητα.
Στις 21 Οκτωβρίου 1992, μετά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω της διαφωνίας του με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ΠΓΔΜ και αντικαταστάθηκε από τον πρώτο αναπληρωματικό βουλευτή Μεσσηνίας, Π. Φωτέα.

 

Η πτώση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη χρεώθηκε από τον ίδιο τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. στα “διαπλεκόμενα” συμφέροντα και τον Μεσσήνιο πολιτικό.

 

Η παραίτηση Σαμαρά (21/10/92) και η ίδρυση της “Πολιτικής Άνοιξης” μπήκαν στο debate της εκλογής του νέου αρχηγού στη Ν.Δ. Βασική ερώτηση των δημοσιογράφων: ποιος έφταιξε, ποιες οι σχέσεις με τον Κ. Μητσοτάκη. Η απάντηση του ίδιου: μένω σταθερός στις αξίες μου, δεν τις προδίδω ποτέ.

Επί αρχηγίας Κ. Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Απριλίου ότι η “Πολιτική Άνοιξη” δε θα συμμετάσχει. 13 Μαϊου του 2004 αναστέλλει τη λειτουργία του κόμματος και λίγες μέρες μετά επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται ευρωβουλευτής.
Ιανουάριος του 2007, ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο. 17 χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή σε υπουργικό συμβούλιο ο Αντώνης Σαμαράς καταλαμβάνει τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Την ημέρα της ορκωμοσίας μιλάει για “δικαίωση”, αλλά “χωρίς καμία πικρία”. Του αρέσει να λέει πως κρατάει πάντα τις καλές στιγμές. Μια από αυτές η ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

 

Πολίτης του κόσμου μπορεί να χαρακτηριστεί ο Αντώνης Σαμαράς και όχι μόνο γιατί χειρίζεται άνετα τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά,Ιταλικά) αλλά γιατί από νωρίς οι σπουδές του τον οδήγησαν στο εξωτερικό στο Αμχερστ και το Χάρβαρντ.
Ο ίδιος πάντως τονίζει το: “καλός οικογενειάρχης” και όχι τυχαία. Σπάνιες είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του χωρίς να έχει στο πλευρό του τη σύζυγό του Γεωργία Κρητικού με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη και ένα γιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα που τον έφεραν στην αρχηγία της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Ρηγίλλης έχοντας στο πλευρό του το γιο του…
και αμέσως μετά έδωσε το σύνθημα στους Νεοδημοκράτες υπό το βλέμμα της συζύγου και του γιου του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Συνάντηση Σαμαρά – Καραμανλή

Σχόλιο για τα αποτελέσματα στη ΝΔ

Εκλογές ΝΔ : Δείτε τα αποτελέσματα

Τα επόμενα βήματα της Ντόρας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε