Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 19 Αθήνα Αναλυτικά

Απάντηση Χριστοφια σε δηλώσεις Ερντογάν

Απάντηση Χριστοφια σε δηλώσεις Ερντογάν
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.05.2010 | 13:55
Πρώτη δημοσίευση: 15.05.2010 | 13:55

Δεν θα εκχωρήσουμε εξουσίες στη λεγόμενη "Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ως αντιπαροχή για αυτονόητες υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, δήλωσε από την Κύπρο ο προέδρος Χριστόφιας απαντώντας στον τούρκο πρωθυπουργό.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας της δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι είναι κοινή η θέση Ελλάδας και Κύπρου για διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού.

Για τη θέση Ερντογάν στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία με ταυτόχρονο άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν οποιεσδήποτε εξουσίες στη λεγόμενη "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου"». Σημείωσε, δε, πως «τα λιμάνια στα κατεχόμενα δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή στην αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εμείς -είπε ο κ. Χριστόφιας- έχουμε κατατεθειμένη ως αφετηρία, την πρόταση για παράδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τις θέσεις, που διατύπωσε για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Επισήμανε πως πρόκειται για «θέσεις αρχής και θέσεις στρογγυλές», από τις οποίες εξαρτάται η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η πλήρης ανάπτυξή τους.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook