Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Απασφάλισε και μας πυροβολεί κατά ριπάς ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας απειλεί ευθέως όχι μόνο για την 6η δόση αλλά και για το δεύτερο πακέτο διάσωσης και ακόμα ακόμα για την παραμονή μας στην ευρωζώνη.
 

Νέα χαστούκια στην Αθήνα έριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που θα οδηγήσουν σε θετική αποτίμηση από την τρόικα όχι μόνον δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη – έκτη – δόση, αλλά τίθεται εν αμφιβόλλω και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

“Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή”, εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε από το βήμα της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.
Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει τη γερμανική αλληλεγγύη, αλλά η χώρα, όπως είπε, πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, για να υπάρξει θετική αξιολόγηση των ελεγκτών της τρόικας.
Για τη σοβαρότητα της κατάστασης υπενθύμισε με νόημα την εσπευσμένη αποχώρηση των ελεγκτών ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ από την Αθήνα πριν από μία περίπου εβδομάδα.

”Η εξέλιξη αυτή εισπράχτηκε πολύ αρνητικά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία.Η Ελλάδα θα πάρει βοήθεια, μόνον εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, είπε και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας σήμερα στη βουλή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε ένα ακόμα βήμα:”Ενδέχεται να υπάρξουν εντελώς διαφορετικές συνέπειες και για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα”.
Χαρακτήρισε μάλιστα “πρόωρη” τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, στο βαθμό που δεν είναι κάν σαφές, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης.

Η χειρότερη όμως απειλή ήρθε από τη συνέντευξη του Σόιμπλε στο γερμανικό ραδιόφωνο ”Deutschlandfunk”, όπου μας έδειξε ουσιαστικά την πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη.
“Είναι στο χέρι της Ελλάδας, να τηρήσει τις προϋποθέσεις που υπάρχουν για την συμμετοχή σε ένα κοινό νόμισμα”, είπε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις”.

Μετά τον Σόμπλε το μαστίγιο πήραν και άλλα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

“Η Ελλάδα βρίσκεται οριστικά σε σημείο καμπής”, εκτίμησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρίντερλε.

“Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να υποθηκεύει το μέλλον της, επειδή μία χώρα παραβιάζει ισχύουσες συνθήκες” … “όποιος δεν τηρεί τους κανόνες παιχνιδιού τίθεται εν ανάγκη και εκτός παιδιάς” συμπλήρωσε ο κ. Μπρίντερλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε