Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Από υπουργοί… περιφερειάρχες!

Από υπουργοί… περιφερειάρχες!
Την Κυριακή θα ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ τους υποψηφίους του στις 13 περιφέρειες. “Εγώ αποφασίζω” ποιοι θα μείνουν υπουργοί διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Ποια ονόματα φιγουράρουν για την τοπική αυτοδιοίκηση.
 

Κεντρικά πολιτικά στελέχη και μέλη της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου σκοπεύει να χρίσει υποψηφίους περιφερειάρχες ο κ. Γ.Παπανδρέου, μετατρέποντας και τους περιφερειάρχες που θα εκλέξει το ΠαΣοΚ σε «άτυπους» υπουργούς.
 
Οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, πιθανώς από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και όπως διαμηνύουν πρόσωπα που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να «επιστρατεύσει» κεντρικά πολιτικά στελέχη, τα οποία θα έχουν στην ουσία αρμοδιότητες και εκτελεστικές εξουσίες υπουργών.
 
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα υπογραμμίσει τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες ότι η επιλογή των προσώπων που θα πέσουν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών συνδέεται στενά με το εγχείρημα του «Καλλικράτη», το οποίο σε αυτή τη φάση θα πρέπει να υποστηριχθεί κεντρικά και συντεταγμένα.
 
Για τον λόγο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή ότι κανείς δεν μπορεί να προτάσσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και ότι μόνον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για τη διάρκεια παραμονής των υπουργών στις θέσεις τους. « Οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους », είπε σχετικώς ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: « Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που να νομίζει ότι είναι μόνιμος σε κάποιο υπουργείο».
 
Από τις τελικές επιλογές θα κριθεί και το εύρος του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού, ο οποίος όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού θα περιοριστεί σε αντικαταστάσεις μελών του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία θα μετακινηθούν προς τις περιφέρειες κι ενδεχομένως σε ορισμένες περιορισμένου χαρακτήρα μετακινήσεις υφυπουργών.
 
Έτσι μετά από αυτά, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις των 13 υποψηφίων περιφερειαρχών, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες και τέσσερις ως πέντε υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και κάποιοι βουλευτές. Χαρακτηριστικό του κλίματος που καλλιεργείται είναι και το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
 
Αυξημένες εμφανίζονται οι πιθανότητες της κυρίας Φώφης Γεννηματά για τη δημαρχία της Αθήνας, ενώ η υποψηφιότητα της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στην Περιφέρεια Αττικής εξακολουθεί να θεωρείται πιθανή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποκλείεται μία επιλογή προσώπου όπως ο κ. Α. Λοβέρδος .

Στελέχη της Επιτροπής Αξιολόγησης επιμένουν ότι στις μετρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύονται ως πιθανοί διεκδικητές οι κκ. Χ.Καστανίδης, Γ.Φλωρίδης και Π.Κουκουλόπουλος όπως και η κυρία Κατερίνα Μπατζελή στη Στερεά Ελλάδα. Ερωτηματικό υπάρχει ως προς τον υποψήφιο στην Πελοπόννησο, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η κυρία Ελπίδα Τσουρή συγκεντρώνει πιθανότητες μετακίνησης από το Κοινοβούλιο στην Αυτοδιοίκηση. Στο Νότιο Αιγαίο ακούγεται το όνομα του κ. Π.Ρήγα, ενώ στην Ανατολοική Μακεδονία- Θράκη, πέραν του κ. Πεταλωτή, πιθανότητες συγκεντρώνει μία υποψηφιότητα του κ. Μ. Τιμοσίδη.

Διαβάστε επίσης:
Υπάκουσε την Ρηγίλλης ο Ψωμιάδης – ‘Εκανε πίσω για τον αδερφό του

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε