Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012 – Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια και τον Φ.Π.Α

Αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012 – Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια και τον Φ.Π.Α

– Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ 
– Συμφώνησαν να καταρτίσουν οι ίδιοι το πρόγραμμα προσαρμογής
– Κουβέλης: “Το χαράτσι θα πληρωθεί με πολλές δόσεις μέχρι τις αρχές του 2013
– Βενιζέλος: “Θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων”
– Νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα για το σχέδιο που θα ζητήσουμε την επιμήκυνση

Υπό την έγκριση της τρόικας, βρίσκονται τόσο τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (με βασικό επιχείρημα στο συγκεκριμένο ζήτημα τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας).

Παράλληλα, θα δοθεί μάχη προκειμένου να μην απαιτηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων στον εφετινό προϋπολογισμό, πέραν της εφαρμογής των μέτρων 3 δισ. ευρώ (ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ.), τα οποία ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Οι κατευθύνσεις αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, έγιναν δεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά υπάρχει ένα κενό, ύψους περίπου 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να έχει καλυφθεί έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου, οπότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι η ταχύτατη προώθηση των προγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτόν, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (πιθανόν και πριν από την άφιξη της τρόικας), ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά να δώσει την αναγκαία επιτάχυνση στην υλοποίηση των δύο αυτών

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη κρίσιμη, δεν απάντησε ωστόσο ως προς το εαν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών η συμφωνία ήταν σε βασικές κατευθύνσεις και όχι πάνω σε συγκεκριμένα ποσά.

Σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.
 

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός του 2013. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει αξιοπιστία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα.
Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία.

Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.

Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. για τα έτη 2013-2014, είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα. Έχουν, πρόσθεσε, πιθανά μέτρα τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά τη συνάντηση με την τρόικα.
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού, ενώ συμπλήρωσε ότι αποφασίσθηκε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό θα κινηθούν στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη, ώστε να παρουσιαστεί ο άθλος που πέτυχε η Ελλάδα και να ανατρέψει τη λανθασμένη εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη για τη χώρα μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Κουβέλη που τόνισε ότι πρέπει να προστατευθούν οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες σε θέματα όπως η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, να γίνει η αποπληρωμή του χαρατσιού για τα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις, αλλά και να δοθεί έμφαση σε μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο κ.Κουβέλης δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το χαράτσι οι ευπαθείς ομάδες ενώ θα υπάρξουν όπως είπε δόσεις που θα φτάσουν ακόμη και τις αρχές του 2013 για να διευκολυνθούν οι πολίτες.

Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και παράλληλα η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Σε ερώτηση «αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Στουρνάρας», ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «ρωτήστε γι΄αυτό τον κ. Στουρνάρα. Η δήλωσή μου ήταν σαφής όπως και των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών».

Μεγάλες περικοπές σε επιδόματα – Διπλό σχέδιο από την κυβέρνηση

Οι τρεις αρχηγοί έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών ένα προσχέδιο για τα μέτρα και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν. Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει κωδικούς με συγκεκριμένα ποσά. Ως την τελευταία στιγμή μέχρι την έλευση της τρόικας όλα θα αλλάζουν, ειδικά από τη στιγμή που ενώ έχουν εξευρεθεί αρκετά από τα χρήματα που πρέπει να εξοικονομηθούν λείπουν ακόμη 4- 4,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους της τρόικας, όπως όλα δείχνουν, δύο διαφορετικά σχέδια. Το ένα θα προβλέπει την εφαρμογή των μέτρων στη διετία 2013- 2014 , ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016).

Από όλα τα επιδόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεπηρέαστα θα μείνουν μόνο το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.

Όλα τα υπόλοιπα είτε θα καταργηθούν πλήρως είτε θα μειωθούν από 20% ως και 50% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ (μεικτά) το χρόνο.

Υπάρχει παράλληλα πρόταση για περικοπές (αυτές ίσως ξεκινούν από 20%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο και το ποσοστό κλιμακωτά να ανεβαίνει μαζί με το εισόδημα και να ξεπερνάει το 50% για τα μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα.

Ένα ακόμη σενάριο θέλει να ακολουθείται από την κυβέρνηση (σε βάθος χρόνου όμως και μετά από σχετική έρευνα) η παροχή επιδομάτων μόνο στο 20% του πληθυσμού με βάση την επιταγή του ΔΝΤ που μιλάει για ανάγκη παροχής επιδομάτων μόνο στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το τρίτο σενάριο θέλει τα επιδόματα να συγχωνεύονται σε ένα ανα δικαιούχο με παράλληλη ύπαρξη πλαφόν στο ποσό, σενάριο που θεωρείται και το πιο σκληρό καθώς αναμένεται να μειώσει το ποσό δραματικά.

Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι σε επίπεδο μισθών, συντάξεων και εφάπαξ οι περικοπές πρέπει να αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένονται μεγάλες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:
Βρήκε η κυβέρνηση τα 5,7 δισ και λείπουν άλλα 6 δισ. ευρώ – Θρίλερ με το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

Μειώσεις 10% ως 40% στο εφάπαξ … αναδρομικά!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε