Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup – Ποιό ήταν το “υπερόπλο” που ετοίμαζε η κυβέρνηση

Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Έχω ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup – Ποιό ήταν το “υπερόπλο” που ετοίμαζε η κυβέρνηση

Αποκαλυπτικός ήταν για άλλη μία φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Ιστορίες”, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπήρχε ένα plan X για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον κ. Σόιμπλε κι άλλους υπουργούς Οικονομικών για έξοδο από το ευρώ.

Μεταξύ των αποκαλύψεων, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε πως ηχογραφούσε όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο και μάλιστα πως έδωσε αυτές τις ηχογραφήσεις σε όλα τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν τα έχει ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε “εγώ τα έδωσα αν τα άκουσαν ή όχι δεν ξέρω”.

Το βασικό όπλο της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ήταν η απειλή για να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία είναι συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το όπλο ήταν έτοιμο και είχε συμφωνηθεί να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία εάν οι δανειστές προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Αποκάλυψε όμως πως όταν αυτό τελικά συνέβη, και ήρθε η ώρα της υλοποίησης του σχεδίου, ο ίδιος μειοψήφησε, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού πως άλλαξε τελικά άποψη την τελευταία στιγμή.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί χακαρίσματος των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών και διέψευσε τα σχέδια για διπλό νόμισμα. Παραδέχθηκε ωστόσο ο κ. Βαρουφάκης πως εξέταζε ένα σενάριο για ένα ειδικό σύστημα εξωτραπεζικών συναλλαγών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το γεγονός πως οι τράπεζες πλέον ήταν κλειστές.

Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή τόνισε πως η Αθήνα είχε έρθει σε συμφωνία με την Κίνα για μία δανειακή σύμβαση, αλλά αυτή η συμφωνία τελευταία στιγμή ναυάγησε, όπως είπε, με ένα τηλεφώνημα του Βερολίνου στην Κίνα.

Πάντως, για το κλείσιμο των τραπεζών, τόνισε πως αυτή η απειλή εκφράστηκε από τις πρώτες ημέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Για την παραίτησή του δήλωσε πως λήφθηκε η απόφαση το βράδυ του δημοψήφισματος, όταν συνειδητοποίησε πως παρά τη νίκη του ΟΧΙ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν έτοιμος να συνθηκολογήσει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε