Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Αποκάλυψη Στουρνάρα τρεις μήνες μετά: Υπάρχουν άλλες δύο λίστες με έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε Λιχτενστάϊν και Λουξεμβούργο

Αποκάλυψη Στουρνάρα τρεις μήνες μετά: Υπάρχουν άλλες δύο λίστες με έλληνες μεγαλοκαταθέτες σε Λιχτενστάϊν και Λουξεμβούργο

– Τα στοιχεία για τις νέες λίστες ήρθαν στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2012
– Η αποκάλυψη έγινε μετά από ερωτήσεις στη Βουλή δύο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ
– Τα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ήδη ελέγχονται από το ΣΔΟΕ
– Ο κ. Στουρνάρας επικαλείται τη μυστικότητα των ερευνών και δεν αποκάλυψε ούτε τον αριθμό των καταθετών

Νέα χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να προκαλέσει η νέα αποκάλυψη για μία νέα λίστα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών. Όπως όλα δείχνουν το πάθημα με τη λίστα Λαγκάρντ που ακόμα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση για το πού βρίσκεται πλέον η κατάσταση έρχεται στη δημοσιότητα και το γεγονός πως υπάρχει και νέα λίστα με με καταθέσεις Ελλήνων φορολουμένων σε Λιχτεστάϊν και Λουξεμβούργο.

Μετά από ερωτήσεις των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη και Βασίλη Οικονόμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτει πως υπάρχει λίστα ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε Λιχτενστάϊν και Λουξεμβούργο, αλλά όπως ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούν να αποκαλυφθούν τα ονόματα από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας που καλύπτεται η έρευνα του ΣΔΟΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ειδικότερα ότι «τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, η οποία κατά τα λοιπά καλύπτεται από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας».

Ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα γιατί η Βουλή και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται τρεις μήνες αργότερα για την ύπαρξη της νέας λίστας των μεγαλοκαταθετών στο Λουξεμβούργο.

Οι δύο βουλευτές στην ερώτηση τους ζητούσαν να ενημερωθούν πόσα ήταν τα ονόματα που έχουν ήδη παραληφθεί από τις Γερμανικές αρχές για να εντοπιστούν φοροφυγάδες. Όπως θυμίζουν σε ερώτηση που είχε υποβληθεί τον Μάρτιο του 2010 από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη είχε ζητηθεί ενημέρωση σχετικά με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεσταϊν και του Λουξεμβούργου. Στις 26 Μαρτίου 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντούσε ότι η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών «με έγγραφό της προς το αντίστοιχο υπουργείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ζήτησε τα στοιχεία που περιήλθαν στις γερμανικές αρχές, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάϊν από πρόσωπα που υπάγονται στη φορολογία στην Ελλάδα. Τα εν λόγω στοιχεία παραλήφθηκαν με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε από τις αρμόδιες Γερμανικές Φορολογικές Αρχές και έχουμε προβεί ήδη στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης».

Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών περιήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στοιχεία που αφορούν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενσταϊν και του Λουξεμβούργου.
 
Τα μεν στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες του Λιχτενστάϊν διαβιβάστηκαν προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ. «Για τη διασφάλιση της πληρότητας της ελεγκτικής διαδικασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επαλήθευσης και διασταύρωσης των διαθέσιμων στοιχείων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και ενημερώνει ότι τα στοιχεία που αφορούν τους καταθέτες στο Λουξεμβούργο περιήλθαν στην αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβριο του 2012 και διαβιβάστηκαν αμελλητί προς επεξεργασία και αξιοποίηση στο ΣΔΟΕ.

Πέρα από τη μυστικότητα της ποινικής προδικασίας, ο υπουργός επισημαίνει ότι οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, τα φύλλα ελέγχου και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα και δεν επιτρέπεται η γνωστοποίησή τους σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από το φορολογούμενο στον οποίο αφορούν αυτά. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γνωστοποιηθεί ποιους φορολογουμένους αφορούν οι εν λόγω υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς “μπλέχτηκε” η Μαργαρίτα Παπανδρέου με τη λίστα Λαγκάρντ και την κατάθεση των 550 εκ. δολαρίων

Έρχεται η “καθαρή” λίστα Λαγκάρντ

Επικεφαλής ΣΔΟΕ για Μαργαρίτα: Ισχύει ό,τι έχω πει στον εισαγγελέα

Η λίστα Λαγκάρντ μαζί με το στικάκι στη Βουλή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε