Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Αποκρατικοποιήσεις στο μενού του άτυπου υπουργικού

Αποκρατικοποιήσεις στο μενού του άτυπου υπουργικού

Με βασικό θέμα τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας συνεδριάζει από τις 13.00 το

άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα κινηθεί σε 3 άξονες:

* Πλήρης ιδιωτικοποίηση για περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.

* Μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία ή μικρότερη από 34%, με συμφωνίες μετόχων για περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση, και τέλος

* Διατήρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου για μικρό αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά.

Άμεσα μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας όπου το Δημόσιο κατέχει το 51%, ενώ δεν αποκλείεται και η πλήρης αποχώρησή του από τη ΛΑΡΚΟ.

Σε αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας θα βγει η κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε προσπάθεια παραχώρησης του management σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς το Δημόσιο κατέχει το 61% και 74% αντίστοιχα.

Για τον ΟΠΑΠ, το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 34% που κατέχει αυτή τη στιγμή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την ανανέωση των αδειών στους τομείς των λαχείων και παιχνιδιών που διαχειρίζεται.

Για την περίπτωση του ΟΤΕ, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι απαιτούνται λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί. 

Η επιθυμία της Deutsche Telecom για αύξηση των μετόχων της στον Οργανισμό είναι μεγάλη. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 20% του Οργανισμού και αν πέσει κάτω από το 15% θα χάσει δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων.

Σημαντικό αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο είναι και ο ΟΣΕ, του οποίου το έλλειμμα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υποδομών, δεν τίθεται θέμα αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, άλλα προέχει η εξυγίανση και η αναδιάρθρωσή του. Το σχέδιο για το πώς θα γίνει αυτό προβλέπεται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι και μετά θα αναζητηθεί στρατηγική συμμαχία.

Το Παρασκευοσαββατοκύριακο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και υπουργοί αναμένεται να εξορμήσουν στην επαρχία σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν την κοινή γνώμη κυρίως για όσα θα ακολουθήσουν στην οικονομία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε