Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Οι “σύντροφοι” Τσίπρας – Καμμένος πιάνουν δουλειά με το… καλημέρα – Ποιοι “προβάρουν” το υπουργικό κοστούμι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Σήμερα αποφασίζεται η κυβέρνηση από Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο
– Ποιές θα είναι οι αλλαγές – Ποιοί υπουργοί μένουν στις θέσεις τους – Ποιός προορίζεται για Πρόεδρος της Βουλής
– Ποιοί πήραν τηλέφωνο για να συγχαρούν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις εκλογές
– Δεν του έχουν τηλεφωνήσει ακόμα Μέρκελ και Γιούνκερ
– «Πρώτη μεγάλη μάχη μας το χρέος», είπε στους δημοσιογράφους
– «Με τον Καμμένο είμαστε πλέον σύντροφοι», πρόσθεσε

Ραγδαίες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις από το πρωί κιόλας.
Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα προς βράδυ, και την Τρίτη βράδυ θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει δημόσια ότι στηρίζει και άρα υπάρχει πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διερευνητική εντολή θα μετατραπεί ουσιαστικά σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, περίπου στη μία, ο κ. Τσίπρας θα έχει κομματική συνεδρίαση.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως τους ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους και στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και στη λογική του επιμερισμού των βαρών.

Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής, εκτιμώντας ότι ενδέχεται αναταράξεις να υπάρξουν σε άλλους χώρους, στην αντιπολίτευση.

Ποιοί τον συνεχάρησαν

Τον κ. Τσίπρα πήραν τηλέφωνο μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Φώφη Γεννηματά για να τον συγχαρούν, ενώ γραπτό μήνυμα του έστειλαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Κώστας Καραμανλής.
Τον κ. Τσίπρα δεν τον έχουν πάρει τηλέφωνο ακόμα η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Πρώτη του μεγάλη μάχη

Ως πρώτη του μεγάλη μάχη ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε το χρέος και μάλιστα είπε ότι θα δημιουργήσει ένα συμβούλιο ευρωπαϊκής πολιτικής με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών αλλά και του επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων (ΣΟΕ). Θα είναι δηλαδή μια παραλλαγή της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα στους δημοσιογράφους, ότι το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει κλείσει ακόμα, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει και στήριξη και από άλλους βουλευτές και έτσι θα αυγατίσει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει μνημόνιο και αντιμνημόνιο αλλά είναι σαφής η λαϊκή εντολή να υλοποιήσουμε αυτά που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους.

Η έκπληξη του Καμμένου

Εκμυστηρεύθηκε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήξερε ότι θα ερχόταν ο Καμμένος στο εκλογικό κέντρο και ότι του έκανε έκπληξη. Μάλιστα τον χαρακτήρισε “σύντροφο” λέγοντας: «Με τον Καμμένο είμαστε πλέον σύντροφοι».
Είπε ακόμα ότι προεκλογικά έλεγε στους φίλους του ότι αν έπαιρνε 34% θα ήταν θρίαμβος. «Το έβλεπα», είπε για τη νίκη και χαρακτήρισε έντιμη και ειλικρινή την προσπάθεια που έγινε και πως τους επιβράβευσε ο λαός γι’ αυτό.
Για την Λαϊκή Ενότητα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε την αίσθηση πως θα δώσει μάχη για να μπει στην Βουλή ενώ χαρακτήρισε αναμενόμενη την αποχή και πρόσθεσε ότι δεν είναι μεγάλη.

Τι μας περιμένει σήμερα

Σήμερα αναμένεται να σχηματοποιηθεί η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συμφωνία των Αλέξη Τσιίπρα και Πάνου Καμμένου να συνεργαστούν εκ νέου, καθώς με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα συγκεντρώνουν 155 έδρες, 145 ο ΣΥΡΙΖΑ και 10 οι ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κυβερνητικό σχήμα θα οριστικοποιηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και με βάση τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι μεγάλες και στο επίπεδο δομής και στο επίπεδο των προσώπων.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

– εξετάζεται αν θα συνεχίσει να υπάρχει θέση Αντιπρόεδρου

– ο Νίκος Βούτσης ακούγεται για νέος Πρόεδρος της Βουλής (έχει ακουστεί και το όνομα του Γιάννη Δραγασάκη)

– είναι ανοιχτό αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών (μάλλον παραμένει)

– στελέχη της υπηρεσιακής όπως ο Γιάννης Μουζάλας (Μεταναστευτικό) και Χρήστος Ζώης (Ναυτιλία) αναμένεται να παραμείνουν στα πόστα τους

– Μένει επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Τρύφων Αλεξιάδης

– οι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος και Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ. Νικολούδης θα παραμείνουν στις θέσεις τους

– δεν αποκλείεται γενικότερα η αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών

Δείτε όλα τα Live αποτελέσματα εκλογών 2015

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε