Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Αποθέωση της Ελλάδας από τη Γερμανία – “Άλλο Ειδομένη, άλλο Βουδαπέστη”

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Νέα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μέρκελ
– Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ζήτησε να μη συγκρίνεται η Ειδομένη με την Βουδαπέστη
– Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τους πρόσφυγες, η Ουγγαρία τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ
– “Θα σου στείλω λίστα με τι χρειαζόμαστε” είπε ο Γιάννης Μουζάλας στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ

Αποθεωτική για την Ελλάδα ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για την απελπιστική κατάσταση στην Ειδομένη. Και κατατρόπωσε την Ουγγαρία για τη συμπεριφορά της, το περασμένο, καλοκαίρι προς τους πρόσφυγες που ήθελαν να περάσουν από το έδαφός της για να φτάσουν στη Γερμανία κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, καταγγέλλοντας την ουγγρική κυβέρνηση πως δεν έκανε καμία προσπάθεια να βοηθήσει ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη, και η στάση της δεν μπορεί κατά καμία έννοια να συγκριθεί με αυτήν της Ουγγαρίας το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη». Εκτίμησε δε ότι το τουρκικό σχέδιο θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

«Δεν μπορούν να συγκριθούν Ειδομένη και Βουδαπέστη. Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει. Σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και – χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη – όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ.

«Οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», είπε και αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει και ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο Ζάιμπερτ επεσήμανε τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και επισήμανε ότι η συνολική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι νωρίτερα, ενώ και η στάση της Ελλάδας σε αυτό είναι διαφορετική. «Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Προσφέρονται καταλύματα που δεν χρησιμοποιούνται πλήρως, αλλά μόλις σήμερα άκουσα ότι εκατοντάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη προς αυτά τα πολύ καλύτερα καταλύματα», δήλωσε και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για μια λύση βιώσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη και για μια λύση η οποία θα ακολουθεί ακριβώς αυτή την ανθρωπιστική προσέγγιση, να καταστήσει νόμιμη την παράνομη μετανάστευση».

Είναι για αυτό απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή», συνέχισε ο Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

Τι είπε ο Μουζάλας στον ντε Μεζιέρ

«Σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Ειδομένη υπάρχουν καταλύματα με σημαντικά καλύτερες υποδομές, τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες, αλλά η διάθεσή τους να μεταφερθούν εκεί με ελληνική βοήθεια δεν είναι πάντα πολύ μεγάλη», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Τομπίας Πλάτε.

Αποκάλυψε επίσης ότι κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο Γερμανός υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ πλησίασε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον ρώτησε: «πες μας τι βοήθεια χρειάζεστε ακριβώς». Σύμφωνα με τον Γερμανό εκπρόσωπο, ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι θα στείλει σχετική λίστα.

«Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε πολύ γρήγορα να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της υποχρέωσης, η οποία και κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι της δική της, κατά τρόπο ώστε να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, αλλά και να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πρόσφυγες το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο Πλάτε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε