Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Αποχωρεί και από το ΠΑΣΟΚ; – Η απάντηση στα σενάρια

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανοίξει και σύντομα μάλιστα τις διαδικασίες για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα λένε συνεργάτες του.

Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού έχουν πειστεί απολύτως ότι είναι οριστική η απόφαση αποχώρησης του από την ηγεσία του κόμματος και οριοθετούν τις αποφάσεις από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στα επικρατέστερα σενάρια είναι να γίνει έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας ή κάλπες με τον ίδιο τρόπο που έγινε η διαδοχή το 2007, αλλά χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις. 

Tι ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

“Η επιτυχία της κυβέρνησης, η σταθερή πορεία της χώρας, η σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προτεραιότητα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος με αφορμή δημοσιεύματα σε κυριακάτικες εφημερίδες για την “επόμενη” μέρα στο ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει ο κ. Παπανδρέου όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων του με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι “ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ενδιαφέρεται για την ομαλή εξέλιξη, την σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων και προϋποθέσεων για την αλλαγή του πολιτικού, διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται συνέπεια και συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της χώρας στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και ικανοποίηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καταβληθεί η 6η δόση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την σύναψη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος”.

Τι λένε κορυφαία στελέχη

Για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ μιλούν στην εφημερίδα Realnews κορυφαία στελέχη του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει πως “μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης και, συνεπώς, την αποφυγή της χρεοκοπίας, υπάρχει χρόνος για την ανάληψη των αναγκαίων και χρήσιμων πρωτοβουλιών”.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αφού τονίζει ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας έχει διαρραγεί, αναφέρει “έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε το κεκτημένο της πολιτικής συναίνεσης για το καλό της πατρίδας, ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο και να κερδίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ. Ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για δίκαιες αλλαγές παντού. Χωρίς ενοχές, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς στερεότυπα. Μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την ανασύνθεση και αναβάπτιση της δημοκρατικής παράταξης”.

Ο Χάρης Καστανίδης σημειώνει σε συνέντευξή του μεταξύ άλλων:  “Υπάρχει κανείς που βάσιμα πιστεύει ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω θυέλλης; Τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία κορυφής μέσα στο ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αγωνιζόμαστε για την επιβίωση της χώρας χωρίς να ασχολούμαστε άκαιρα με εσωκομματικά θέματα και εσωκομματικές διαφωνίες που συνιστούν απαράδεκτη ομφαλοσκόπηση”.

‘Αμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ζητά ο Κώστας Σκανδαλίδης: “Πιστεύω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να εγγυηθεί αυτές τις κρίσιμες προϋποθέσεις. Έχει εθνικό και ιστορικό χρέος να οδηγήσει την παράταξη στη νέα εποχή. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως”.

Ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ είναι σε οριακό σημείο και πως κρίνεται η πολιτική του υπόσταση και προσθέτει “αλλά είναι πολύ βαθύτερο και συνολικότερο από το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρόβλημα , τελικά , πολιτικής ταυτότητας , είναι ζήτημα ανανοηματοδότησης των αξιών του. Είναι η ανάγκη της πολιτικής και ιδεολογικής επαναθεμελίωσης της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης”. Ο Πάνος Μπεγλίτης υπογραμμίζει ότι “η ανασυγκρότηση είναι αναγκαία και οι αλλαγές επιβεβλημένες, χωρίς το φόβο μιας επίπλαστης, όπως αποδεικνύεται, ενότητας”.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρει ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ενώ ο Γιάννης Παναγόπουλος δηλώνει ότι η ΠΑΣΚΕ δεν θα ενταχθεί πίσω από κανέναν επίδοξο αρχηγό και τονίζει πως “δεν προσφέρεται για υιοθεσία σε οποιονδήποτε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέλει το 73,4%

Kρίσιμες συναντήσεις τη Δευτέρα του Γ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε