Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Αποχώρησε οριστικά η ΝΔ από την προανακριτική για το Βατοπέδι!

Την απόφασή της να αποχωρήσει οριστικά και δια παντός από την Προανακριτική για το Βατοπέδι, ανακοίνωσε η ΝΔ.

 Με την πρεμιέρα της συνεδρίασης της Προανακριτικής η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και γι’ αυτό όπως είπαν δεν σκοπεύουν να συμμετασχουν στο παιχνίδι αυτό.

“Η ΝΔ δεν βαζει μυαλό. Αποχωρεί για άλλη μια φορά από την Βουλή. Μετά από δυο χρόνια ανακάλυψε οτι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου και προσβάλλει την διαφάνεια και την λογική”, είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Υπενθυμίζεται οτι έχουν παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής πέντε από τους έξι πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως υπευθύνους για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Πρόκειται για τους κυρίους Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Γιώργο Βουλγαράκη και Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Η αποχώρηση έφερε σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή

Αντιπαράθεση προκάλεσε η αποχώρηση της ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή Βατοπεδίου σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι μετά την δήλωση αποχώρησης της ΝΔ η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τον κοινοβουλευτισμό και επιζήμια «διότι η ΝΔ, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα αξιωματική αντιπολίτευση, για μία ακόμη φορά αποφάσισε να συνταχθεί με όσους απαξιώνουν συστηματικά το πολιτικό σύστημα και το κοινοβούλιο συλλήβδην και να τους προσφέρει επιχειρήματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι για μία ακόμη φορά, η ΝΔ αποσύρει τους βουλευτές της από μία κοινοβουλευτική διαδικασία υψίστης σπουδαιότητας και εφαρμόζει την πολιτική «φυγής εις τας ρήτρας», «επί της ουσίας όμως πρόκειται περί ομολογίας απόλυτης ενοχής» και διερωτήθηκε μετά από αυτή την απόφαση, πόσο πιο κάτω μπορεί να φτάσει η ΝΔ, αυτή η παράταξη η οποία κυβερνούσε τη χώρα μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή;». «Δυστυχώς στα μάτια όλων των πολιτών η πτώση της ΝΔ και κυρίως το αξιακό της πλαίσιο, είναι σε ελεύθερη πτώση», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ζήλεψε» τη δόξα του Κώστα Καραμανλή και «μπροστά στα δύσκολα διέταξε και αυτός σε άτακτη φυγή τους βουλευτές του για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σειρά ερωτημάτων λέγοντας: «Ποιον κοροϊδεύει η “νέα” Νέα Δημοκρατία; Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι τακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή φέρνοντας την Ελλάδα χρόνια πίσω. Μήπως και ο κ. Σαμαράς δεν καταλαβαίνει τίποτα όπως και ο κ. Καραμανλής; Τόσο αποφασισμένος ήταν ο κ. Σαμαράς να γυρίσει σελίδα; Γιατί σήμερα δέχεται τη συγκάλυψη; Τον κρατούν από κάπου; Του επέβαλε ο κ. Καραμανλής αυτή τη νέα διαταγή προς τους βουλευτές για την αποχώρηση από την προανακριτική επιτροπή; Γιατί η “νέα“ ΝΔ σήμερα προτίμησε για ακόμη μία φορά την κάλυψη από την αποκάλυψη, όπως και η παλιά ΝΔ;».

«Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες τα κόμματα δεν παίρνουν ατιμωτικές αποφάσεις. Είναι υποχρεωμένα να επιδεικνύουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η απόφαση του προέδρου και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στην Επιτροπή που εξετάζει αν συντρέχουν προϋποθέσεις για ποινική ευθύνη είναι απόφαση ευθύνης και περιφρουρεί κύρος κοινοβουλευτικών θεσμών. Διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού το μήνυμα ότι κανένας δεν δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς και να εμπαίζει το λαό. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε», ανέφερε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Απευθυνόμενος προς τα έδρανα των κυβερνητικών βουλευτών, ανέφερε ότι «σε αυτή την υπόθεση αυτό για το οποίο ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος είναι το ότι χρησιμοποιήσατε εξαντλητικά και καταχρηστικά που δεν υπήρξε οσμή καν σκανδάλου για να εξυπηρετήσετε τα παιχνίδια εξουσίας τόσο τα εσωκομματικά όσο και τον αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού από τα προβλήματα που τον οδηγήσατε». «Πείτε μου πως είναι δυνατόν σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία να ασκείται διαδικασία για άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα που έχουν παραγραφεί; Ο λαός ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα αν θέλετε να μας πείσετε ότι σας ενδιαφέρει η διαφάνεια» κατέληξε.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις», χαρακτήρισε ο Χρήστος Παπουτσής τα όσα είπε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε πως πρόκειται για ομολογία της πλήρους ενοχής της παράταξης.

Για «μέγα σκάνδαλο» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής γιατί – όπως είπε – υπάρχει αποδεδειγμένη ζημία του Δημοσίου. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα διαφορετικό. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Έχουν ευθύνες και τα δύο κόμματα. Η αποχώρηση της ΝΔ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγιστο γεγονός, αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο πλαίσιο της δήθεν ουσιαστικής διαμάχης ανάμεσα στη Ν.Δ και στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Χαλβατζής.

«Εφόσον ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο θα ζητήσετε συγγνώμη από τον Βουλγαράκη;» ρώτησε προς την πτέρυγα της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η δήλωση αποχώρησης της Ν.Δ είναι πανηγυρική επιβεβαίωση της τακτικής της συγκάλυψης και της απενοχοποίησης των ευθυνών που έχουν πρόσωπα και πολιτικοί οργανισμοί που κυβέρνησαν τη χώρα. Είναι η τακτική της παραγραφής από την ευθύνη που έχουν αυτά τα κόμματα και οι εκπρόσωποί τους που σήκωσαν το βάρος της συναλλαγής» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε