Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρνήθηκε να καταθέσει στην Προανακριτική ο συνεργάτης του Άκη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με επιστολή του στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των υποβρυχίων, ο Σωτήρης Εμμανουήλ επικαλέστηκε την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δεν κατέθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρει ότι φοβάται «να μην παραβιαστεί το δικαίωμα του στη σιωπή».

Εξάλλου, αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου στην Επιτροπή. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρκο Μπόλαρη, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών του υποχρεώσεων στο εξωτερικό, έμαθε καθυστερημένα για την κλήτευση του και ζήτησε να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Στην Προανακριτική Επιτροπή, που υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις της είναι “κλειστές”, προσήλθε την Πέμπτη ο δημοσιογράφος Κώστας Αλατζάς, η κατάθεση του οποίου εστιάστηκε στα αντισταθμιστικά ωφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλατζάς, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις μελών της Επιτροπής σχετικά με την εμπλοκή του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται σε όλες τις κατευθύνσεις, τότε θα μπορέσουμε να έχουμε και μια απάντηση για το αν ο πρώην υπουργός Άμυνας διέπραξε αξιόποινη πράξη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι θα ήταν χρήσιμο να ερευνηθεί όλη η διαδρομή του χρήματος για την εκτέλεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος υλοποίησης των συμβάσεων τους εγείρει ερωτηματικά».

«Αν συντάσσονταν πλήρεις ετήσιες αναφορές για την πρόοδο κάθε έργου όπως προβλέπεται ρητά στο άρθρο 15 των κατευθυντηρίων οδηγιών για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ενδεχομένως να μην υπήρχαν ανεξήγητες και περίεργες καταστάσεις», φέρεται να κατέθεσε ο δημοσιογράφος.

Όπως ανέφερε, από έρευνα του ΣΔΟΕ προκύπτει να έχουν πιστωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, για τα οποία δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά.

«Υπάρχουν χρηματικά ποσά που παραπέμπουν σε υπερτιμολογήσεις, ανεκτέλεστα πλην όμως πιστοποιημένα προγράμματα με τη σφραγίδα του Υπουργείου Άμυνας αλλά και αναντιστοιχία εγγράφων από τους κατά περίπτωση εμπλεκομένους. Άλλα στοιχεία αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλα δίνουν στο ΣΔΟΕ οι εταιρίες που εμφανίζονται να εκτελούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα», φέρεται να κατέθεσε.

Το πρωί της Παρασκευής ο πρώην γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Εξοπλισμών, την περίοδο 1997-2000, Γιάννης Σμπώκος, αναμένεται να καταθέσει στην Προανακριτική.

Η Επιτροπή προχώρησε σε νέα κλήτευση του επιχειρηματία Μιχάλη Φιλιππίδη για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς χθες δεν προσήλθε να καταθέσει, ενώ η κόρη του που παρέλαβε την κλήση, ανέφερε ότι είναι μόνιμος κάτοικος Λιβάνου και θα τον ενημερώσει σχετικά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φιλιππίδης αναφέρεται στην ελληνική δικογραφία ως «επιχειρηματίας – φάντασμα», ενώ στη γερμανική δικογραφία ως μέλος της “ομάδας Α” που ελάμβανε και διαχειριζόταν παράνομες πληρωμές.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι μετά από επίμονη έρευνα η Προανακριτική επιτροπή εντόπισε τον «αγνώστου κατοικίας» κ. Φιλιππίδη ενώ του καταλογίζουν «προσπάθεια να αποφύγει την υποχρέωση του να καταθέσει».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «άκομψη και προσβλητική για τους θεσμούς προσπάθεια του κ. Φιλιππίδη που δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή που προχώρησε σε νέα κλήτευση του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΔΟΕ: 230 εκατ. ευρώ «ορφανά» από τις συμβάσεις για τα υποβρύχια

«Ρουκέτες» Μπόλαρη στην Προανακριτική – “Κάποιοι παζαρεύουν τις καταθέσεις”

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε