Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Άτυπη συνάντηση Παπανδρέου με Γκρούεφσκι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την ελπίδα να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ονομασίας εξέφρασαν Γιώργος Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά την άτυπη συνάντησή τους στην Ισπανία.

Η συνάντηση έγινε στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν την εκκρεμότητα της ονομασίας και την κατάσταση στις δύο χώρες. Έγινε λόγος για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ, καθώς και κατά πόσο τα θέματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν «εμπόδιο» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Παπανδρέου και Γκρούεφσκι εξέφρασαν την ελπίδα και τη βούληση να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμότητά τους για περαιτέρω απευθείας συναντήσεις, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Παπανδρέου και Γκρούεφσκι αναφέρθηκαν επίσης στις προοπτικές της περιοχής και την ανάγκη ενσωμάτωσής της στην ΕΕ. Από το γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού χαρακτήρισαν τη συνάντηση «αυθόρμητη» και «εγκάρδια». Άλλωστε, οι αποστολές της Ελλάδας και της ΠΔΓΜ διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο στη Μαδρίτη.

Η συνάντηση με τον Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ήταν η μοναδική που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου, το πρωί της Τρίτης συναντήθηκε με τους προέδρους της Παραγουάης, του Εκουαδόρ και της Κόστα Ρίκα, ενώ το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η ισπανική προεδρία, είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η «επίθεση» που δέχεται τελευταία το ευρώ όπως επίσης η οικονομική κρίση και οι τρόποι αντιμετώπισής της βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε παρέμβαση του στις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

Τόνισε, επίσης, ότι η «πράσινη» ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε