Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Αχτσιόγλου: “Θέλουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι Θεσμοί αντιστέκονται”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας εκπροσώπησε σήμερα την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου βρέθηκε ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Στην τοποθέτησή της, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, «η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα». Η ξεκάθαρη θέση μας, διευκρίνισε, «υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην “καρδιά” του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση».

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας στο Συμβούλιο

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις και προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και το κοινωνικό κεκτημένο.

Και παρότι είναι αλήθεια ότι η δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας και η ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το ρολό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ένα ισχυρό σύστημα συντονισμένων συλλογικών διαπραγματεύσεων μειώνει τη μισθολογική ανισότητα και την κοινωνική ανισότητα. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Όπως γνωρίζετε, η ελληνική κυβέρνηση, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ένα από τα κύρια ζητήματα στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα της αγοράς εργασίας. Η κυβέρνησή μας έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε υπογραμμίσει ότι ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και ότι συνιστά ένα αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η ξεκάθαρη θέση μας υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.

Ωστόσο, όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η θέση μας δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι οι αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη μέλη είτε βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είτε όχι.

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι/ες,

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην “καρδιά” του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση.

Η επίτροπος Thyssen είπε ότι η υλοποίηση του Πυλώνα είναι δική μας δουλειά. Όντως, είναι δουλειά της κάθε κυβέρνησης να διασφαλίσει την άσκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, όμως, την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να διευκολύνουν αυτό το έργο και να μην θέτουν εμπόδια στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί προ πολλού.

Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι θεσμοί μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά προς αυτόν το στόχο για χάρη του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος.

Ανυπομονούμε για την τελική διάσκεψη που οργανώνει η Επιτροπή στις 23 Ιανουαρίου και για τα αποτελέσματά της όσον αφορά στην μελλοντική κατεύθυνση του κοινωνικού Πυλώνα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε