Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Αυστριακός Τύπος για Eurogroup: Οι θεσμοί έρχονται, το Grexit φεύγει

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, παρουσιάζονται σε σημερινά δημοσιεύματα των αυστριακών εφημερίδων με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως: ″Προς το παρόν ακύρωση πάλι ενός Grexit″ από την Die Presse, ″Πάλι τρόικα στην Ελλάδα″, αναφέρει η Der Standard, ″Σκληρός αγώνας για μεταρρυθμίσεις και εκταμιεύσεις″, γράφει η Kurier, ″Ελλάδα – Η επόμενη πράξη″ από την Wiener Zeitung.

Η ″Die Presse″ αναφέρει ήδη στον υπότιτλο του δημοσιεύματος της, πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένει μία εκ νέου συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην βοήθεια προς την Ελλάδα. Η εφημερίδα παρατηρεί πως, ενώ πριν από μία εβδομάδα η κατάσταση εμφανιζόταν δραματική, χθες ο ίδιος προσπάθησε να καθησυχάσει δηλώνοντας πως “είμαστε σε καλό δρόμο, η Ευρωζώνη έχει περισσότερη ανάπτυξη, και ως προς την Ελλάδα βλέπουμε επίσης ότι σύντομα τα πράγματα θα τελειώσουν καλά”.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η “αισιοδοξία” του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για κοινή θέση των θεσμών και για επιστροφή του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα, ενώ γίνονται αναφορές στις διαφορές που έχουν διατυπωθεί τελευταία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την γερμανική κυβέρνηση, ως προς το ελληνικό χρέος, όπως επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, ως προς την μη ύπαρξη προς το παρόν ανάγκης ρευστότητας στην Ελλάδα.
Η ″Der Standard″ επισημαίνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει έγκαιρα, και πριν το καλοκαίρι, τις προϋποθέσεις στο τρίτο πακέτο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση της προβλεπόμενης δόσης του δανείου, και πως ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως μέχρι τον Μάιο δεν υπάρχει ανάγκη εισροής χρημάτων στην Ελλάδα.

Σημειώνει επίσης, πως οι πιστωτές πρόκειται μέσα στις ερχόμενες ημέρες να στείλουν στην Αθήνα ειδικούς μίας ″ομάδας δράσης″, οι οποίοι θα ελέγξουν το εύλογο της εφαρμογής των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτε επιπλέον, το οποίο θα οδηγούσε σε περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό.

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται πως σύμφωνα με τον Σόιμπλε και τον Ντάιζελμπλουμ, πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην απελευθέρωση και στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, “το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του θα χρηματοδοτείται για δεκαετίες με δάνεια των εταίρων με ευνοϊκό επιτόκιο”. Θα πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα για να πεισθούν οι επενδυτές, ώστε με τις επενδύσεις τους να υπάρξουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η εφημερίδα “Wiener Zeitung”, κάνοντας αναφορές στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνει πως παρ’ όλο που η συνεδρίαση του Eurogroup ουσιαστικά δεν έφερε χειροπιαστά αποτελέσματα, οι ελεγκτές των δανειστών θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα και πάλι στην Αθήνα, και ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε μία στροφή στην αξιολόγηση της Ελλάδας, όπου μελλοντικά δεν θα δίνεται τόσο βάρος σε μία αυστηρή πολιτική λιτότητας, αλλά σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πρόσφατα είχε αναζωπυρωθεί μία συζήτηση ως προς ένα Grexit, την οποία η πλειονότητα των Ελλήνων, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε από τους πιστωτές για να αυξήσουν την πίεση για περικοπές και για μεταρρυθμίσεις, απέναντι στον γνωστό για την υποστήριξή του στο ευρώ, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε