Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτό είναι το non paper με τις 6 απαιτήσεις των Γερμανών

Αυτό είναι το non paper με τις 6 απαιτήσεις των Γερμανών

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ. Δόθηκε αφού είχαν γίνει οι δηλώσεις Βενιζέλου περί προτεκτοράτου.
Πολύ νωρίτερα ο ίδιος ο Σόϊμπλε είχε προιδεάσει τους υποψιασμένους λέγοντας ότι στο τελευταίο πρόγραμμα της Ελλάδας εισήχθησαν μηχανισμοί ελέγχου, που θα πρέπει πλέον να ενδυναμωθούν….

Και σήμερα το πρωί μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξέδωσε και νέα ανακοίνωση για όσους το αμφισβητούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Το έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, εστάλη από τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικών Dr. Thomas Steffen, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Θα παρακαλούσαμε να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.  Ό,τι λέμε το λέμε για να στηρίξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.”

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ NON PAPER

Στο έγγραφο που τιτλοφορείται «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Ως προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναφέρεται και ο ειδικός λογαριασμός που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι “ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)”.

«Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον είδικό λογαριασμό.

Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων θα κατευθύνονται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους όπως ορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης θα πληρώνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό».

Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των εσόδων (φερ ειπείν αυτό από τον ΦΠΑ) από τον όγκο του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας θα μπορεί να μεταφέρεται κάθε μήνα στον ειδικό λογαριασμό.

Σε περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξισορροπείται με τη μείωση των πρωτογενών φαπανών ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Στο ενδεχόμενο και νέων απωλειών κενών στο διάστημα του προγράμματος η Ελλάδα θα καλύψει την τρύπα με ίδια μέσα. Στο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση ταμειακών ελλειμμάτων.

Το κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “δεν έχει σημασία τι σου στέλνουν αλλά τι απαντάς”, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμπλοκή για τα εργασιακά! Κουβέλης: “Εγώ δεν τα ψηφίζω τα μέτρα” – Βενιζέλος: “Να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός πολιτική διαπραγμάτευση”

Ψηφίστε τα μέτρα ή πάμε σε εκλογές! – Όλα στον αέρα για μέτρα και Κυβέρνηση – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και χωρίς ΔΗΜΑΡ;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε