Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτοί είναι οι 25 επιχειρηματίες που ελέγχονται για εμπλοκή στην Siemens

Αυτοί είναι οι 25 επιχειρηματίες που ελέγχονται για εμπλοκή στην Siemens

Το άνοιγμα και την κίνηση των λογαριασμών 25 επιχειρηματιών και εταιρειών που, κατά τη γνώμη των μελών της

Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, σχετίζονται με την κίνηση ποσών από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης.

Πρόκειται για «πρόσωπα στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν ποσά από τα μαύρα ταμεία και εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας».

Με βάση την επιστολή που ο κ. Σ. Βαλυράκης απέστειλε προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, τον ειδικό γραμματέα της ΥΠΕΕ Γ. Καπελέρη, τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Α. Γαβριηλίδη, τα συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι:

Οι χρηματιστές Ν. Δεβλέτογλου και Αθ. Ράμμος, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών WΕD Ιnternational Ltd και Ursula Μarketing Corp και της εταιρείας Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Ε. (Στο Δ.Σ. της Νεοχημικής συμμετέχει και ο δικηγόρος Γρηγόριος Κυριτσάκας, πρόεδρος χρηματιστηριακής εταιρείας), οι Δημήτρης και Γιάννης Δαμκαλίδης, οι Κωσταντίνος Κορμάς, Μάριος Νικολιδάκης, Χρήστος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Περίσσιος, Αντώνιος Καντάς, Παναγιώτης Κουκουλομάτης, Μάριος Κάτσικας, ο γερμανός υπήκοος Η. Κienest, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα, ο Βασίλης Τυρογαλάς και οι εταιρείες Βalisea, ΚΡΜG και Ρrince Ρacific Ltd. 

Λαυρεντιάδης : Ουδέποτε είχα σχέση με την Siemens

Από το γραφείο του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη εξεδόθη η εξής ανακοίνωση: «Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι εταιρείες συμφερόντων του ουδέποτε είχαν ή έχουν οιαδήποτε σχέση με την εταιρεία Siemens».

Κατά τον πρόεδρο της Εξεταστικής πρέπει να ελεγχθούν επίσης οι τραπεζικοί λογαριασμοί και η κίνησή τους άλλων προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα και είναι οι κ.κ. Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας οι οποίοι κατ΄ εντολήν του Μ. Χριστοφοράκου ίδρυσαν τις εταιρείες Ρlacid Βlue και Fairways Εstates, οι οποίες είναι ταυτοποιημένες με τη διακίνηση χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς έλληνες πολιτικούς, ο χρηματιστής Γιαννακάκης και ο Μανώλης Παπαδογιαννάκης, καθώς και ο δικηγόρος Γρηγόρης Κυριτσάκας, ο συνάδελφός του Γιάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Societe Generale στην Ελλάδα και η σύζυγός του κ. Σκουταροπούλου. 
Με βάση τη χθεσινή επιστολή και αφού – όπως σημειώνεται- ελήφθησαν υπόψη οι καταθέσεις του στελέχους της γερμανικής εταιρείας κ. Μαυρίδη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στον χρηματισμό προσώπων στην Ελλάδα, αλλά και του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, τραπεζικού στελέχους της Dresdner Βanκ στις ελβετικές αρχές, εντεταλμένου στη διαχείριση των λογαριασμών των εταιρειών Μartha Οcerseas και Μartha Ηoldings που ελέγχονταν από τον κ. Μαυρίδη, αλλά και των εταιρειών Ρlacid Βlue και Fairways Εstates που ελέγχονταν από τους κ.κ. Χριστοφοράκο, Λέτσα και Καλδή, η διακίνηση του μαύρου χρήματος της Siemens στην Ελλάδα γινόταν με δύο τρόπους:

α) Από τροφοδότες λογαριασμούς των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας εμβάζονταν ποσά σε λογαριασμούς παρένθετων προσώπων ή εταιρειών και στη συνέχεια τα παρένθετα πρόσωπα ενέβαζαν τα ποσά σε κωδικούς ή ονομαστικούς λογαριασμούς των τελικών αποδεκτών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, οι οποίοι ήταν είτε κρατικοί υπάλληλοι είτε πολιτικά πρόσωπα είτε υπάλληλοι κρατικών εταιρειών.

β) Μέσω του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ διατραπεζικά είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό ο οποίος ήταν διαχειριστής λογαριασμών εταιρειών που ήλεγχαν τα στελέχη της Siemens Ηellas κ.κ. Χριστοφοράκος, Λέτσας, Καλδής και Μαυρίδης με τραπεζικά εμβάσματα που κατέθετε σε λογαριασμούς όσων έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Θα πάρουν κατάθεση από Χριστοφοράκο, Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο της Εξεταστικής όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος, κ. Βαλυράκης θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να λάβει κατάθεση από τον κ. Σίκατσεκ, ο οποίος σημειωτέον είχε μιλήσει για μίζες στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας συνολικού ύψους 100 μεκατομμυρίων ευρώ, ενώ δήλωσε ότι είναι αρκετά πιθανόν να καταθέσει και ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος. 

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί η διάταξη Καστανίδη για την περίπτωση του πρώην ισχυρού άντρα της Siemens, διάταξη που προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση για τους μάρτυρες που θα συνδράμουν στην έρευνα. 

Νωρίτερα, κλιμάκιο 2 βουλευτών – μελών της Επιτροπής, με εφέτη ανακριτή και Διπλωμάτη θα μεταβούν σύντομα στο Ντουμπάι για να λάβουν κατάθεση από τον κ. Κουτσενρόιτερ, καθώς ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της μητρικής Siemens αποδέχτηκε το αίτημα για συνεργασία. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε