Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

D-Day για την Ευρώπη και την Ελλάδα στις Βρυξέλλες – Οι τρεις “κόκκινες γραμμές” του Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής – Ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Στις 10:30 βλέπει τον Νταβούτογλου ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις 11:00 τη Μέρκελ
– Μυστικός… δείπνος Μέρκελ – Νταβούτογλου το βράδυ της Κυριακής παρουσία του Μαρκ Ρούτε
– Σε μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής κρίνεται το μέλλον της Ε.Ε. και της Ελλάδας
– Ποιες είναι οι τρεις “κόκκινες” γραμμές της Αθήνας
– Θα κλείσει οριστικά ο “βαλκανικός διάδρομος” που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο hot spot;
– 33.320 ήδη οι πρόσφυγες στη χώρα μας – Δημιουργούνται 15 νέοι καταυλισμοί
– Η “διαβολική σύμπτωση” της παράλληλης συνεδρίασης του Eurogroup

Κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας σε μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής που ενδεχομένως να κρίνει συνολικά την πορεία της χώρας.

Και αυτό γιατί η προσφυγική κρίση και ο ρόλος που θα κληθεί αναλάβει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ζητήματος μπορεί να επηρεάσει εμμέσως και την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αν και όλοι οι “παίχτες” δηλώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα συσχέτισης και χαλάρωσης των όρων του 3ου μνημονίου.

Το γεγονός πάντως ότι κατά διαβολική σύμπτωση παράλληλα με την Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, συνεδριάζει και το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, δίνει λαβές περί “συγκοινωνούντων Συνόδων”, από τη στιγμή μάλιστα που Αθήνα και Άγκυρα φέρονται αποφασισμένες να παίξουν σκληρό διπλωματικό πόκερ με τους εταίρους.

Άλλωστε η Αυστρία, οι χώρες του λεγόμενου “βαλκανικού διαδρόμου” και οι χώρες του “Βίζεγκραντ” επιμένουν σε λογικές και πολιτικές ύψωσης νέων τειχών και μιας “Ευρώπης φρούριο”, 26 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για συμφωνία των “28” ένα κοινό Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δει ξεχωριστά τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν το βράδυ της Κυριακής (06.03.2016) “μυστικό δείπνο” παρουσία και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας (χώρα που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.) Μαρκ Ρούτε στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας (07.03.2016), μισή ώρα μετά το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μαρκ Ρουτε. Στις 11:00, ο κ. Τσίπρας θα δει κατ’ ιδίαν και την Άνγκελα Μέρκελ. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ξεκινά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη (09:15). Το γεύμα εργασίας των αρχηγών των κρατών μελών της Ε.Ε. και του Νταβούτογλου θα ξεκινήσει στις 12:30 και θα ολοκληρωθεί στις 14:30, ενώ 15:00 με 17:00 θα γίνει η συνάντηση των 28.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά όλων εκείνων που λειτουργούν εκτός συμφωνιών και κανόνων, την ώρα μάλιστα που συνεχίζουν την προκλητική τους στάση προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της Συνόδου μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κείμενο συμπερασμάτων που θα προβλέπει “οριστικό κλείσιμο του “βαλκανικού διαδρόμου” και της προσφυγικής ροής από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη”.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα συναινέσει καθώς ο κ. Τσίπρας έχει σκοπό να θέσει συγκεκριμένες “κόκκινες γραμμές” που λένε ότι:

– η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών και δεν μπορεί να δεχθεί για προσωρινή εγκατάσταση περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες,

– θα πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης με συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις σχετικές αποφάσεις και

– λειτουργίας του προγράμματος επαναπροώθησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να γίνει με την Τουρκία.

Με άλλα λόγια αν και στο Μέγαρο Μαξίμου το απεύχονται, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του “βέτο” αν δεν υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και κυρίως επιβολής κυρώσεων οικονομικού χαρακτήρα για όσες χώρες δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις της ΕΕ και ακολουθούν μια πολιτική που ουσιαστικά εχθρεύεται τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί και είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης ότι στην Γερμανία έχουν χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο όσον αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Ελλάδα σε συνδυασμό και με το οικονομικό ζήτημα, αφού από τη μια Μέρκελ (Καγκελάριος) και Σούλτς (πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου) επιχειρούν να στήσουν σκηνικό “χαλάρωσης” για την Αθήνα και από την άλλη Σόιμπλε (υπ. Οικονομικών) και Βέμπερ (πρόεδρος ΕΛΚ) επιμένουν στην “σκληρή γραμμή”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα” και προτείνει να υποδεχθούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανακατανομής 160.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, το μισό αυτών. “Η ανακατανομή των υπόλοιπων 80.000 στα υπόλοιπα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα” σημειώνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε