Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δάνεια ΣΥΡΙΖΑ: “Νόμιμο και ηθικό το αίτημα Τσίπρα το 2012”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Νόμιμο και ηθικό» ήταν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα το 2012 με το οποίο ζητούσε ως τότε πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από την τράπεζα την «ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρό και μόνο χρηματοοικονομικό κριτηρίου..» για το δάνειο του κόμματος.

Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο κ. Μίμης Δαρειώτης χαρακτηριστικά ανέφερε πως το αίτημα Τσίπρα έγινε καθώς «τα όρια του δανεισμού τα επέβαλαν οι τράπεζες» και συνεπώς αυτό το αίτημα του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «και νόμιμο και ηθικό».

Σχετικά με το ακίνητο της Κουμουνδούρου και εάν αυτό έχει μεταβιβαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς στην επίμαχη επιστολή Τσίπρα είχε δηλώσει ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αυτό περάσει στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χορηγηθεί ως εξασφάλιση στην τράπεζα, ο κ. Μίμης Δαρειώτης ανέφερε πως «οι διαδικασίες του ακίνητου από την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ), όπου είχε την κυριότητα, στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες» και κατέθεσε πό το Υποθηκοφυλάκειο.

Το κτήριο, ανέφερε, αγοράσθηκε από την ΕΑΡ με δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα, πέρασε στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου μετά τη συγχώνευση των δύο κομμάτων που έγινε, γι αυτό και ο Συνασπισμός τότε ανέλαβε και αποπλήρωσε το υπόλοιπο του δανείου και μετά πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ των Κινημάτων και στη συνέχεια τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα υποστήριξε πως η διαδοχή και η μετεξέλιξη αυτών των πολιτικών σχηματισμών προκύπτει από το γεγονός ότι έχουν το ίδιο ΑΦΜ.

Οι βουλευτές της ΝΔ πάντως αντέταξαν ότι νομικά αυτό δεν προκύπτει. Αυτό που έχει εγγραφή, είπαν, στο Υποθηκοφυλάκειο είναι μια σημείωση στο περιθώριο της μερίδας του ακινήτου περί αλλαγής ονομασίας του κόμματος χωρίς όμως αυτές να προκύπτουν από τις αντίστοιχες ιδρυτικές δηλώσεις στον Αρειο Πάγο που είχαν κατατεθεί για την ίδρυση των κομματικών αυτών σχηματισμών. Γι αυτό και παρατήρησαν πως η νομική υπηρεσία της τράπεζας δεν έχει εγγράψει μέχρι σήμερα υποθήκη επί του ακινήτου για το δάνειο που χορήγησε και ζήτησε την εμπράγματη εξασφάλιση επί του ακινήτου.

Κούρεμα 60%

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το δάνειο που είχε χορηγηθεί από την τότε Λαϊκή Τράπεζα στην ΕΑΡ για την αγορά του κτηρίου της Κουμουνδούρου είχε φτάσει όταν κινδύνευσε να βγεί στον πλειστηριασμό από την τράπεζα σε 400.000.000 δραχμές. Μετά όμως την συγχώνευση της ΕΑΡ από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ο τότε πρόεδρο του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος ήρθε σε συμφωνία με την Λαϊκή Τράπεζα για την αποπληρωμή του, έγινε κούρεμα 60% της οφειλής και αποπληρώθηκε στις 175.000.000 δραχμές, εκ των οποίων 800.000.000 δόθηκαν ως προκαταβολή και το υπόλοιπο ποσό ρυθμίστηκε με δόσεις. Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ανέφερε πως υπάρχει και επιστολή που είχε δώσει στον Συνασπισμό ο διευθυντής της Λαϊκής με την οποία ευχαρίστησε το κόμμα της Αριστεράς για την εξόφληση του δανείου. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς πάντως επισήμανε στον μάρτυρα ότι «όχι μόνο σας έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει σε δάνειο αλλά η Τράπεζα μας λέτε ότι σας είπε και… ευχαριστώ»! και πρόσθεσε πως «αυτό που αποδεικνύεται σήμερα είναι πως το μόνο τελικά δάνειο σε κόμμα που έχει γίνει από τράπεζα κούρεμα είναιο αυτό που είχε πάρει έενα κόμμα της Αριστεράς! Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης,από την πλευρά του, ρώτησε με νόημα τον οικονομικό υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίμη Δαρειώτη εάν συμφωνεί ή όχι στο να γίνει σήμερα «κούρεμα» στα κομματικά δάνεια κατά 60% όπως έγινε και στην ΕΑΡ…

Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίμης Δαρειώτης κατέθεσε πως ήδη έχει εξοφληθεί το 70% με 71% του δανείου των 27.000.000 ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός του κόμματος. Το δάνειο αυτό ε αρχικά ελήφθει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2002 από την Εθνική Τράπεζα και το οποίο στην πάροδο των χρόνων αναχρηματοδοτήθηκε. Το υπόλοιπο της οφειλής σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ προς της ΕΤΕ ανέρχεται στα 7.950.000 ευρώ, είναι ενήμερο και για το 2016 έχει καταβληθεί το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο του δανείου και τόκους. Ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως ππαραδέχθηκε και πως τα δάνεια που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν με εξασφάλιση την κρατική χρηματοδότηση που θα λάμβανε τα επόμενα χρόνια… Χαρακτηριστικά είπε πως το 2010 το κόμμα έλαβε δάνεια παραχωρώντας τις επιχορηγήσεις του 2015 και 2018. Κάτι που αποδεικνύει πως και ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτήθηκε με τις ίδιες εγγυήσεις, την μέλλουσα κρατική χρηματοδότηση όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ . Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γιωργαντάς, επίσης κατέδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ που έβαλε κρατικές χρηματοδοτήσεις δύο – τριών επόμενων ετών, το ζήτησε τον Οκτώβριο του 2014, όταν από τον Σεπτέμβριο είχε περάσει από την επιτροπή της Βουλής και εκκρεμούσε για ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύεται στα κόμματα να εκχωρούν πάνω από μια χρόνια κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα, σημείωσε ο γαλάζιος βουλευτής ξέρατε το νόμο που θα ερχόταν και τρέξατε να πάρετε το δάνειο… και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο αυτό το ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια πλην αυτού του άρθρου!

Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα της κυπριακής εταιρείας που κατέχει το 2,5% της ΑΥΓΗΣ , ο κ. Δαρειώτης είπε πως δεν γνωρίζει ούτε ποια προσωπικά πρόσωπα μετέχουν σε αυτή. Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορείδη εάν γνωρίζει ποιος μπορεί να γνωρίζει… ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν γνωρίζει…

Σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του δημοσιογράφου Άρη Δαβαράκη ότι το site στο οποίο μετείχε ελάμβανε χρηματοδότηση από τον υπουργό κ. Νίκο Παππα, ο κ. Δαρειώτης είπε πως όχι μόνο δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά μάλιστα δήλωσε παντελή άγνοια τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε