Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ: Ψηφίστηκε το πόρισμα της πλειοψηφίας – Την 1η Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε ένα «σώμα» 956 σελίδων συγκροτήθηκε το τελικό κείμενο που απέστειλε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την Τετάρτη 1η Φβερουαρίου.

Το «σώμα» αυτό συνθέτεται από το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) με επισυναπτόμενα τα 6 πορισματικά υπομνήματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας ψηφίσθηκε και τυπικά στην Επιτροπή συγκεντρώνοντας12 «υπέρ» (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) έναντι 8 «κατά» (ΝΔ, ΔΗΜ. ΣΥΜΠ, ΧΑ και ΚΚΕ), 2 «παρών» (ΠΟΤΑΜΙ και ΕΚ) ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Με 18 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το κείμενο του πορίσματος να αποσταλεί στην Δικαιοσύνη για εξέταση, ενώ η ΝΔ υποστήριξε πως αυτό δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να πάρει η Επιτροπή αλλά θα πρέπει να τεθεί στην Ολομέλεια και να αποτελέσει απόφασή της.

Μια «κίνηση», η αποστολή του πορίσματος στην Δικαιοσύνη, η οποία ερμηνεύθηκε ως ένας πολιτικός ελιγμός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκειμένου με τον τρόπο αυτό -παρ όλο που η Επιτροπή δεν κατάφερε να εντοπίσει και να προσωποποιήσει πολιτικές ποινικές ευθύνες- να μείνει ανοικτό το θέμα για το μέλλον… και μάλιστα να επικρέμαται ακόμα και η σύσταση προκαταρτικής επιτροπής εάν η διερεύνηση της δικαιοσύνης προσκρούσει σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και αποστείλει στην Βουλή σχετικές δικογραφίες….

Οι τόνοι στην συζήτησαν πάντως χτύπησαν ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος εμντόπισε να έχει προστεθεί στο πόρισμα της πλειοψηφίας μια παράγραφος κατά της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και του εκδότη της Θέμου Αναστασιάδη. Αυτό του έδωσε λαβή να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα καθώς άλλαξε το τελικό κείμενο που είχαν καταθέσει στα κόμματα για να «ντύσει με κοινοβουλευτικό μανδύα τον εκβιασμό τους προς την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και του εκδότη του Θέμου Αναστασιάδη και να τους θέσουν αντικείμενο έρευνας…»

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης παραδέχθηκε την προσθήκη αλλά είπε σύμφωνα « με SMS που έλαβε» ότι είναι « από την ομάδα υποβοήθησης των βουλευτών της πλειοψηφίας…» Υψηλούς τόνους υιοθέτησαν πάντως όλοι οι βουλευτές – εισηγητές στις εισηγήσεις τους προθερμαίνοντας για μια πολύ ζωηρή συζήτηση στην Ολομέλεια

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε