Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Δεν τα έχουμε ζήσει όλα – Παπανδρέου: “Το παιχνίδι δεν τελείωσε ακόμα”

“Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Έχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν “όσα λέγαμε από την αρχή της κρίσης, αλλά και όσες προτάσεις είχαμε καταθέσει για σειρά θεμάτων” και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης της Ευρωζώνης, στην εμβάθυνση της λειτουργίας της ΕΕ, στην ανάγκης ρυθμίσεων των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως τρόπου συμμετοχής του τραπεζικού συστήματος που “έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση του 2008”, αλλά και ως τρόπου εξεύρεσης πόρων για τον μηχανισμό EFSF, καθώς και για την ανάπτυξη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στα συστημικά προβλήματα της Ευρωζώνης, όπως η έλλειψη σωστής εποπτείας “της οποίας ήμασταν κι εμείς θύμα με την προηγούμενη κυβέρνηση, που αν το είχε αντιμετωπίσει σωστά δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε ένα τέτοιο χρέος και έλλειμμα”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ευρωομόλογα, έτσι ώστε μέσα “από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων”, ενώ ταυτόχρονα, μέσω του ευρωομολόγου, θα δοθεί μεγαλύτερο βάθος στην ίδια την αγορά των ομολόγων και ακόμα περισσότερη αξία στο ίδιο το ευρώ.

“Επικρατεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια στις αγορές, ακόμα και ο φόβος και αυτό, βεβαίως, δεν βοηθάει επενδυτικά, δεν βοηθάει στην προώθηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και πρωτοπόρα στις προτάσεις της και σημειώνοντας ότι “φυσικά προϋπόθεση ήταν και είναι – και νομίζω κι αυτό είναι που έχουμε πιστωθεί – η αξιοπιστία μας, η συνεπής τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει – να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα, όπως κάνουμε και τώρα”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει τάξη “στα του οίκου μας”, από την Ανώτατη Παιδεία, ως τον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού και γενικότερα σε θέματα διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των θεσμών.

Κάνοντας λόγο για “Γολγοθά που πέρασε και περνά η χώρα μας”, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώνεται βήμα – βήμα και πρόσθεσε ότι δημιουργείται “ένα πλαίσιο ασφάλειας, απέναντι στο μεγαλύτερο κίνδυνο, που αντιμετωπίσαμε, τη δημοσιονομική κρίση που παραλάβαμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και τώρα συναίνεση – Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο – Ψήφισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία η αξιωματική αντιπολίτευση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε