Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

"Δεν θα κηρύξω την Ελλάδα σε πτώχευση"

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.02.2010 | 11:42
Πρώτη δημοσίευση: 01.02.2010 | 08:01

-Το δραματικό παρασκήνιο του διαγγέλματος Παπανδρέου
- Αύξηση του φόρου στα καύσιμα όπως αποκάλυψε το NewsIt
- Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
- Παγώνουν μισθοί και προσλήψεις στο Δημόσιο
- Αυξημένη φορολογία offshore και μερισμάτων
- Τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής

Ο "κύβος ερρίφθη" στο Νταβός. Όπως είχε αποκαλύψει το Newsit την 1η Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός επέστρεψε αποφασισμένος γιά επίσπευση των αλλαγών στο κράτος και την οικονομία. 
Στις δραματικές συσκέψεις που ακολούθησαν, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ότι είπε στους συνομιλητές του ότι δεν θα επιτρέψει να φτάσουμε στην εποχή του Χ.Τρικούπη και να αναφωνήσει "δυστυχώς επτωχεύσαμεν". 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του στο Νταβός είχε λάβει το μήνυμα: "κάντε κάτι επιπλέον και θα σας βοηθήσουμε". Μετά από αυτό, η επιλογή ήταν σχεδόν "μονόδρομος": η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην εφαρμογή του "σχεδίου Β", πριν τη σημερινή συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων γιά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας. Το μόνο που απέμενε ήταν να αποφασιστεί αν θα αναλάμβανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τα επώδυνα μέτρα ή θα περιέγραφε την κατάσταση, αφήνοντας την εξειδίκευση των μέτρων στους υπουργούς. Και εδώ ο Γ.Παπανδρέου "πρωτοτύπησε":σε αντίθεση με τους προκατόχους του, επέλεξε να αναλάβει ο ίδιος το "πολιτικό κόστος".

Έτσι χθες το βράδυ ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικών παιχνιδιών τα οποία έχουν ως τελικό στόχο το ευρώ και χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο. Πρόσθεσε ότι είναι εθνικό χρέος η ακύρωση όλων αυτών των προσπαθειών μέσω των οποίων επιδιώκεται να οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. 

"Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει θετικά το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας, ένα πρόγραμμα, που όπως σημείωσε "θα νοικοκυρέψει την οικονομία".

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη που δεν επανεπενδύονται, η φορολόγηση των μερισμάτων κατά τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα και η αύξηση στη φορολόγηση των οφ σορ εταιριών.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε ότι θα είναι δίκαιο και προϊδέασε για αποφάσεις οι οποίες όπως είπε έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί μέσα στο 2010 να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα έσοδα θα είναι η αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, θα αντιμετωπιστούν θέματα σχετικά με τα υψηλά εισοδήματα στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα κινούνται πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Όλα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν και την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απεργίες, στάση εργασιών και μπλόκα καθώς όπως τόνισε πρέπει να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί.

Τόνισε επίσης ότι οι ισχυρότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα και παράλληλα οι αδύναμοι να προστατευθούν περισσότερο.

Όλο αυτό το πακέτο των μέτρων αποφασίστηκε στη σύσκεψη την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου και φαίνεται πως από το διάγγελμα “δικαιώθηκε” η πλευρά των οικονομικών που επέμενε εξαρχής σε σειρά μέτρων και όλο αυτό με σκοπό να σταματήσει επιτέλους το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα spreads. 

Οι πρώτες αντιδράσεις για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος μιλώντας στο NewsIt δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν μέσα στις εκτιμήσεις μας, έχουν μεγάλη επίπτωση στους εργαζόμενους του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει η απεργία στις 10 Φεβρουαρίου και πλέον ο λόγος είναι στους εργαζόμενους. 

ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ : ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ;

Διαβάστε το σχόλιο του Στέφανου Μάνου στο Newsit για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου στο Newsit για τα σκληρά μέτρα

Και ο Ρουμπινί τον...χαβά του!   Διαδώστε αυτό το άρθρο