Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Δεν ζητήσαμε βοήθεια ούτε από Γερμανούς ούτε από Γάλλους”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ζήτησε να της επιτραπεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμη το πότε θα ανακοινωθεί.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς δήλωσε ότι η απόφαση για εξεταστική δεν έχει λογική ρεβανσιστική αλλά σκοπός είναι “να χτίσουμε τη νέα σελίδα της χώρας στο φως της αλήθειας για το τί ακριβώς έχει γίνει, γιατί αλλιώς η Ελλάδα θα είναι εύκολο να εγκαλείται συνεχώς για το τί ακριβώς υπάρχει, τι δεν υπάρχει, τί έχουμε κρύψει ή τί δεν έχουμε κρύψει”.  

Με σαφή διάθεση κριτικής στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τερματισμό της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο πως η συναίνεση που χρειάζεται ο τόπος πρέπει να στηρίζεται σε ένα κράτος δικαίου και όχι στην απόκρυψη της αλήθειας, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως μέσα από την Εξεταστική θα αναδειχθούν και οι όποιες αδυναμίες των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα η κυβέρνηση να εξεταστεί η ιστορική διαδρομή του χρέους και των ελλειμμάτων, αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Σαμαρά για εξέταση των οικονομικών από το 1981, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία οτι υπήρχε συστηματικός εμπαιγμός για αυτό το θέμα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην τοποθέτησή του στο υπουργικό, ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία για αλχημείες για το χρέος και τα ελλείμματα, ενώ αποσαφήνισε πως “δεν ζητάμε χρήματα ούτε από Γερμανούς ούτε από Γάλλους ούτε από Ιταλούς ή όποιους άλλους φορολογούμενος. Ζητάμε να μας επιτραπεί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει”.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο έλεγχος στα υπουργεία θα είναι μηνιαίος και μάλιστα με δείκτες, κάτι, που, όπως είπε, πρώτη φορά συμβαίνει στο ελληνικό κράτος.

 Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται συνεχώς χτυπήματα λόγω αναξιοπιστίας και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των ανεξάρτητων από την κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων ανέδειξε το μέγεθος της συγκάλυψης του ελλείμματος πέρσι, αλλά και το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αυτό δημιούργησε. Και πρόσθεσε ότι αυτά αναπαράγονται με φημολογία, εικοτολογία και σχόλια και στο διεθνή Τύπο, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν και πολυποίκιλες σκοπιμότητες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε