Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Διαμαντοπούλου: Θα καταστραφούμε αν σταματήσει η συνεργασία με την Ε.Ε

Χείμαρρος η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα.

Η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνέντευξη η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, τονίζει πως θα ήταν “Καταστροφή» για την Ελλάδα μία ενδεχόμενη επικράτηση στις εκλογές πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θα τερμάτιζαν την συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες υπάρχει ροή κεφαλαίων προς τα πίσω» επισημαίνει η υπουργός, αναφερόμενη στα χρήματα που μετέφεραν εύποροι Έλληνες στο εξωτερικό και εκτιμά ότι στις εκλογές θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. «Διαφορετικά, θα ήταν καταστροφή για τη χώρα μας» δηλώνει.

Η κ. Διαμαντοπούλου επίσης σημειώνει ότι το 2013 θα μπορούσαν να φανούν κάποια σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ τοποθετείται θετικά ως προς την παροχή τεχνικής βοήθειας -όχι όμως και στο ενδεχόμενο ορισμού ενός “επιτρόπου”.

Αναφέρει ότι η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς και τονίζει πως περαιτέρω ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του τουρισμού και της έρευνας, οι οποίοι προσφέρουν στη χώρα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εκφράζει ακόμη την ελπίδα ότι, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξασφαλισθούν σημαντικές επενδύσεις. «Υποθέτουμε ότι από την ΕΕ θα μπορέσουμε να λάβουμε συνολική βοήθεια 16 δισ. ευρώ εντός των τριών επόμενων ετών», εξηγεί η υπουργός. Αρνείται ωστόσο τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι κατά 30-50% υψηλότεροι από ό,τι θα έπρεπε και τονίζει τις μειώσεις που έχουν γίνει, κατά 30% στον δημόσιο και κατά 25% στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τις απολύσεις υπαλλήλων και την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

“Μύθο” χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Ανάπτυξης την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται από το εξωτερικό για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. Διευκρινίζει δε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην παροχή τεχνικής βοήθειας -όπως συμβαίνει με την Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ- και στον διορισμό “επιτρόπου λιτότητας”, όπως είχε χαρακτηριστεί. «Αυτό έχει να κάνει με την εθνική κυριαρχία και την εθνική υπερηφάνεια», τονίζει.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι αν και η ίδια συμφωνεί με την ουσία της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε (σ.σ. κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών), θεωρεί «αντιπαραγωγικό να λέγεται κάτι τέτοιο από κάποιον ξένο». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ως αξιωματικού των Ναζί, η οποία προβλήθηκε από ελληνικά ΜΜΕ, η υπουργός επισημαίνει ότι οι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι ελληνικά και οφείλονται στην πολιτική και οικονομική κακοδιαχείριση πολλών ετών, προσθέτοντας πως «και αυτά όμως που γράφονται στις γερμανικές εφημερίδες και στα περιοδικά έχουν προσβάλει τον κόσμο».

Ν.Δ: Θα καταργήσουμε χαράτσι μέσω ΔΕΗ, τον ΦΜΑΠ και θα μειώσουμε ΦΠΑ στα ακίνητα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε