Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δια-πλοκή… με την καθημερινότητα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το “σύνδρομο Θαπατέρο” τρομάζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς το πρώτο κύμα πλειστηριασμών σπιτιών είναι σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί μέσα στο 2017, γεγονός που μπορεί πολιτικά να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την πρώτη φορά Αριστερά.

Μέχρι το τέλος του χρόνου τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμούς θα είναι 2.000, παράγοντες της αγοράς ωστόσο ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν σε 5.000 τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ για το 2017 ο αριθμός σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει τις 50.000 εκποιήσεις σπιτιών!.

Το Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση προβληματίζονται έντονα από το γεγονός ότι οι πρώτοι πλειστηριασμοί δεν έχουν διαταχθεί ως επί το πλείστον από τις τράπεζες αλλά από τις εφορίες για χρέη πολιτών προς το Δημόσιο, με τα στοιχεία να λένε ότι οι πρώτοι 2.000 φάκελοι που είναι έτοιμοι αφορούν δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται και με ακίνητα πάνω από 200- 300.000 ευρώ, κυρίως εξοχικές κατοικίες σε ακριβά νησιά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πάντως να μείνει προστατευμένη η πρώτη κατοικία αφού λέγεται ότι υπάρχουν πολλά ακίνητα που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέσα στο 2017 δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν τη δόση τους, όχι σε τράπεζες, αλλά και σε εφορία και σε δήμους όπου δεν υπάρχει καμία προστασία. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά από το Βόλο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, καθώς εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν αποκλείεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σφοδρής όπως αναμένεται, πολιτικής αντιπαράθεσης σήμερα το απόγευμα στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή και τη διαφθορά με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, όπου αναμένεται να ακουστούν “ονόματα και διευθύνσεις” σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του πρωθυπουργού από τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών και την δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης ιδίως της ΝΔ.

Όλο το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση προ-ετοιμαζόταν για τη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και για το προσφυγικό και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης με το διαζύγιο ΔΝΤ-ΕΕ να είναι προ των πυλών, ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στο Συνέδριο-σταθμός για το ιδεολογικοπολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ (13-16/10), το οποίο θα κρίνει τις νέες ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα ενόψει και των αποφάσεων του κ. Τσίπρα για αλλαγές στην κυβέρνηση, μετά όμως από την αξιολόγηση, καθώς επιθυμεί η νέα κυβέρνηση να σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε