Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Διαπραγμάτευση: Ακόμη ένας αγώνας δρόμου για κυβέρνηση και βουλευτές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για πολλοστή φορά τα τελευταία οι βουλευτές καλούνται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά και κοινοβουλευτικά πλαίσια να ψηφίσουν μνημονιακές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις υπό την απειλή και τον εκβιασμό ότι οι δανειστές δεν θα χορηγήσουν την συμφωνημένη δόση με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του προγράμματος και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Έτσι και τώρα η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις…”ουρές” της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει τη υπόδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Προφανώς η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε πέρα από την καταβολή των δόσεων που σε μεγάλο ποσοστό πάνε για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς προμηθευτές και ιδιώτες (στην Υγεία, για παράδειγμα, έχουν δοθεί 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατη εκδήλωση για το φάρμακο), να ξεκινήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι διαδικασίες για το χρέος αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μάλιστα στην ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο χρέος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα προχωρήσουν “σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί και θα έχουμε σύντομα εξελίξεις”, προκαλώντας την ικανοποίηση των μελών του οργάνου.

Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει τις 15 ενέργειες (milestones) που απαιτούνται για την υπoδόση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγησης με τη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται τηλεδιασκέψεις για κρίσιμα θέματα, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το πάγωμα των οφειλών, το Υπερταμείο και η εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό όλα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από το EuroWorkingGroup της 29ης Σεπτεμβρίου, ώστε τα αργότερο στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και να ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για τη “δεύτερη αξιολόγηση” στις 17 Οκτωβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς πολλά θέματα έχουν προσχωρήσει, ενώ έχει ήδη γίνει και σχετική προετοιμασία εν όψει της επόμενης αξιολόγησης και παράλληλα με βάση και τη συνεννόηση με τους θεσμούς θα καταθέσει στις 3 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο Προϋπολογισμού και θα προετοιμάζεται και για το Μεσοπρόθεσμο όπου θα αποτυπωθεί το δημοσιονομικό “σενάριο” για την 3ετία.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε