Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Διάσκεψη των Προέδρων – Πρωτοφανές μεταμεσονύχτιο σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου! Σφοδρή επίθεση κατά Τσίπρα αρχικά και… κατά πάντων στην συνέχεια!

Διάσκεψη των Προέδρων – Πρωτοφανές μεταμεσονύχτιο σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου! Σφοδρή επίθεση κατά Τσίπρα αρχικά και… κατά πάντων στην συνέχεια!

– Μετά από 3 και πλέον ώρες συνεδρίασης, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα το άνοιγμα της Βουλής την Πέμπτη, 13 Αυγούστου
– Νέα παράσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα
– Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της ΠτΒ και της κυβέρνησης – Αποκορύφωμα ο καβγάς της με τον Νίκο Φίλη
– Μοναδικός της υποστηρικτής στην συνεδρίαση ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός
– Στις 09:30 το πρωί συνεδριάζουν οι Επιτροπές και αμέσως μετά η ψηφοφορία για την συμφωνία
– Όλοι οι διάλογοι από την επεισοδιακή Διάσκεψη των Προέδρων που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά ζωντανά

“Μόνη μου και όλοι σας” φαίνεται πως σκέφτηκε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ίσως θα ήταν πιο σύντομο να αναφέρουμε με ποιον… δεν διαπληκτίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο με τυχαία σειρά αναφέρουμε πως βρέθηκε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Καραθανασόπουλο, τον Σπύρο Λυκούδη, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Χάρη Θεοχάρη, τον Γιώργο Βαρεμένο και τον Νίκο Φίλη.

Καθόλου τυχαία δεν αφήνουμε τελευταίο τον Νίκο Φίλη, αφού η δική τους αποψινή κόντρα καταδεικνύει το βαθύ ρήγμα που υπάρχει, πλέον, μεταξύ της κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής.

Ένα μόνο στήριγμα βρήκε στην πολύωρη (ξεκίνησε στις 22:20 και ολοκληρώθηκε μετά την 01:00 το πρωί της Πέμπτης) συνεδρίαση η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι αυτό ήταν από τον Γιάννη Λαγό, βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο οποίος τόνισε πως επειδή παρατήρησε μία επίθεση προς το πρόσωπό της και εφόσον η ΠτΒ ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν είναι κατάλληλος για να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται…

Εμπόδια, εμπόδια, εμπόδια…

Η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε την εντύπωση πως έκανε ό, τι μπορούσε για να θέσει περαιτέρω εμπόδια στις διαδικασίες που απαιτούνται για την ψήφιση της συμφωνίας, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι πως αγνόησε επιδεικτικά την επιστολή που της έστειλε την Τρίτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στην οποία της ζητούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες…

Η ΠτΒ όχι μόνο δεν τις επιτάχυνε, αλλή στην αποψινή της τοποθέτηση επιτέθηκε ανοιχτά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως την είχε διαβεβαιώσει πως η Βουλή δεν θα χρειαζόταν να συνεδριάσει μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να ανοίξει την Πέμπτη, 13 Αυγούστου, η Βουλή, σειρά έχει η συνεδρίαση των Επιτροπών την Πέμπτη και η Ολομέλεια της Βουλής που θα ψηφίσει το μνημόνιο Νο3 την Παρασκευή.

Την ημέρα δηλαδή, κατά την οποία είναι προγραμματισμένο και το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Όλο αυτό το “εμφυλιακό” σκηνικό στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί φυσικά τις επόμενες ημέρες, όταν θα έρθει η κρίσιμη στιγμή της ψηφοφορίας της συμφωνίας στην Βουλή.

Εκεί όπου ένα τρίτο -κατά σειρά- “ΌΧΙ” της ΠτΒ (και των υπολοίπων φυσικά διαφωνούντων εντός ΣΥΡΙΖΑ) σε μία τόσο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα αποτελέσει αναπόφευκτα την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι του οριστικού ρήγματος στο κυβερνών κόμμα.

Αγεφύρωτο το χάσμα!

Αρχικά, λοιπόν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε αρνητικά στην επιστολή του πρωθυπουργού, τονίζοντας πως για να περάσει το νομοσχέδιο (που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος) θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Και προγραμμάτισε αυτό να γίνει την Τετάρτη, κάτι που σημαίνει πως οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και το μνημόνιο θα ψηφιστεί… ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησε καταιγισμός αντιδράσεων, τόσο από μέλη της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευση.

Αναμενόμενο ήταν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου να απαντήσει στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων “καρφώνοντας” τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να κλείσει η Βουλή έως τις 16 Αυγούστου, ενώ τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χθες, αλλά μετά τις 12 βράδυ και άρα δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να μελετηθεί, όπως η ίδια είχε ζητήσει.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στις 31/7 ο πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου, του ζήτησε, δε, όπως είπε, τη διευκρίνηση αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, και η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή.

Επίσης η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό, είπε πως χθες το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κόντρες με όλους!

Η πιο χαρακτηριστική, όπως προαναφέραμε, στιγμή που κατέδειξε το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ήταν η κόντρα της με τον Νίκο Φίλη.

“Θέλω να σημειώσω δύο φράσεις που δημιουργούν πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας.
Η κυρία Πρόεδρος μίλησε απροκάλυπτα για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συννενόησης κι αν έτσι αισθάνεται δεν μπορεί να έχει τον θεσμικό της ρόλο.
Θα ήθελα να το πάρει πίσω η κυρία Πρόεδρος”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης, λέγοντας πως αν δεν το πάρει πίσω θα είναι σαν… πρόταση μομφής.

Η ΠτΒ φυσικά απάντησε σε αρκετά υψηλούς τόνους: “”Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην προβαίνετε σε ερμηνείες του τι κάνω και τι λέω.
Ως Πρόεδρος της Βουλής δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα γιατί λέω ακριβώς τα ίδια που έλεγα ως βουλευτής. Προστέθηκαν σε όσους μου επιτίθονταν και κάποιοι φερέλπιδες διαπλεκόμενοι.

Επίσης θα παρακαλούσα στις τοποθετήσεις σας, να λαμβάνετε μέριμνα ούτως ώστε να διευκρινίζετε ποια από αυτά που λέτε εκπροσωπούν απόψεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που και οι δύο ανήκουμε και ποια προσωπικές σας απόψεις.
Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να με προτείνει για την θέση αυτή ήταν επειδή ήξερε ο πρωθυπουργός πως δεν επρόκειτο να κάνω εκπτώσεις, ακόμη κι αν το ζητούσε εκείνος“.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε