Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Διέψευσε την αναδρομική έκτακτη εισφορά αλλά όχι το 10% στα εισοδήματα ο Γιώργος Σταθάκης – Όλα ανοιχτά για συντάξεις και capital controls

Διέψευσε την αναδρομική έκτακτη εισφορά αλλά όχι το 10% στα εισοδήματα ο Γιώργος Σταθάκης – Όλα ανοιχτά για συντάξεις και capital controls

– Εν μέρει διέψευσε το πρωτοσέλιδο των Νέων για αναδρομική έκτακτη εισφορά 10% στα εισοδήματα ο Γιώργος Σταθάκης
– Δεν υπάρχει περίπτωση αναδρομικότητας είπε αλλά δεν απέκλεισε τη νέα έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα
– Στόχος μας να μην υπάρξουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είπε ο Γ. Σταθάκης
– Προανήγγειλε χαλάρωση των capital controls και αύξηση του ορίου ανάληψης αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρθούν οριστικά

Η τρύπα στα δημοσιονομικά φέρνει νέα συζήτηση για αύξηση στη φορολογία εισοδήματος και το νέο σενάριο, που παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη (18.02.2016) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρει ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 10% στα εισοδήματα, η οποία θα έχει και αναδρομική ισχύ.

Στόχος της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 550 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση, σύμφωνα με Τα Νέα περιλαμβάνει ανώτατο συντελεστή αντί 8% που είναι σήμερα στο 10% και αυτό θα σημάνει και ανάλογη αύξηση στους ήδη υπάρχοντες συντελεστές της έκτακτης εισφοράς για όλους. Μάλιστα υπάρχει μια σκέψη η αύξηση να ισχύσει όχι μόνο για τα εισοδήματα από εδώ και πέρα, αλλά να έχει αναδρομική ισχύ και για τα εισοδήματα του 2015.

Αυτό θα σημάνει άμεση μείωση μισθών και συντάξεων καθώς θα αυξηθεί ο συντελεστής και έτσι οι μηνιαίες κρατήσεις.

Οι σημερινοί συντελεστές της έκτακτης εισφοράς:
12.000-20.000 – 0,7%
20.000-30.000-1,4%
30.000-50.000-2%
50.000-100.000-4%
100.000-500.000-6%
5000.000 και άνω -8%

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega διέψευσε κατά το… ήμισυ το νέο αυτό (εφιαλτικό) σενάριο. «Αναδρομικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση» είπε ο υπουργός Οικονομίας και σημείωσε πως «το θέμα που καλούμαστε να επιλύσουμε και είναι υπαρκτό και συζητάμε όλα τα δυνατά μέσα, είναι πως το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος», επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο νέας έκτακτης εισφοράς. «Συζητάμε διάφορα φορολογικά μέτρα» είπε.

Αναφερόμενος στα capital controls, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε να αρθούν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζεται νέα χαλάρωση και αύξηση του ορίου ανάληψης.

Διέψευσε ότι υπήρξε απαίτηση των δανειστών για οριζόντια περικοπή συντάξεων αλλά επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μειωθούν οι λεγόμενες “υψηλές συντάξεις”. «Είναι γνωστή η θέση κάποιων από τους θεσμούς», είπε. Επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση είναι “κόκκινη γραμμή” το να μην μειωθούν οι συντάξεις. «Θέλουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην έχει περικοπές συντάξεων», είπε και πρόσθεσε πως «θεωρώ ότι δεν θα γίνουν περικοπές ούτε στις επικουρικές συντάξεις».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη, οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων της κυβέρνησης αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων. Όσον αφορά στο θέμα των “κόκκινων δανείων” είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να μην πωληθούν δάνεια πρώτης κατοικίας στα ξένα funds.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε