Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Δικογραφία για τις ΜΚΟ στη Βουλή – Στο “κάδρο” των ευθυνών Παπανδρέου – Λοβέρδος

Δικογραφία για τις ΜΚΟ στη Βουλή – Στο “κάδρο” των ευθυνών Παπανδρέου – Λοβέρδος

Για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες (οι οποίες ωστόσο ακόμα και αν εντοπιστούν είναι παραγεγραμμένες με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών σύμφωνα με νομικούς κύκλους ) του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, δικογραφία που αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις πέντε ΜΚΟ.

Η περίοδος που αναζητούνται ποινικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι από 2001- 2003, καθώς τότε υπογράφηκαν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία αφορά την περίοδο 2001-2008. Συγκεκριμένα, οι παράνομες χρηματοδοτήσεις προς τις πέντε ΜΚΟ φέρεται να ζημίωσαν το Δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση». 

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό κατηγορία είναι ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλεξ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Νικ. Μπάζας, πρώην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και ο Γ.Φιλιππέος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ, Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ, Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ, Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ και Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε