Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Δημοσκόπηση Newsit : 14/1 (ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ)

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2010 | 19:02
Πρώτη δημοσίευση: 13.01.2010 | 19:02

H ελπίδα, όπως είναι γνωστό, πεθαίνει τελευταία.

Το επιβεβαιώνουν, για μία ακόμη φορά, τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO για το ΝΕWSIT.

Παρά την επιμέρους γκρίνια, για μέτρα και πολιτικές και παρά την εντύπωση του 61,5% ότι η κυβέρνηση  δεν είναι συνεπής με όσα δεσμεύτηκε για τις 100 πρώτες ημέρες, οι συσχετισμοί των κομμάτων παραμένουν σταθεροί στα επίπεδα των προηγούμενων εκλογών.

Συμβάλλει ασφαλώς σε αυτό η σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η διαφορά υπέρ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι εντυπωσιακή, όπως και εκείνη υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, όταν συγκρίνεται με τον Κώστα Καραμανλή.

Συμβάλει η θετική αίσθηση που δημιουργείται από το ύφος και τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών.  Συμβάλει ακόμη η ιδιαίτερα θετική κρίση για τη δράση του πρωθυπουργού (53,6%).

Κυρίως, όμως, συμβάλει η διατήρηση της ελπίδας ότι παρά τις καθυστερήσεις ή και τις λάθος αποφάσεις, η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει. Η διατήρηση της προσδοκίας, ανάμεσα στο πολύ υψηλό 43% της κοινωνίας, ότι μπορεί να βρει το δρόμο για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.

Όσο η αίσθηση αυτή διατηρείται, οι μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές,  θα παραμένουν μικρές και η κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να λειτουργήσει μέσα σε ικανά περιθώρια ανοχής από την κοινωνία.

Αν όμως πάψει, τότε η εικόνα της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί σημαντικά (θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει), η στάση της κοινωνίας θα γίνει πολύ πιο έντονα αρνητική,  η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι σαφώς δυσχερέστερη  (μην λησμονούμε  πόσα και πόσο σημαντικά θέματα «ανοίγει» η κυβέρνηση) και οι εκλογικοί συσχετισμοί σαφώς διαφορετικοί. 

Κώστας Παναγόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος Alco  


Κώστας Παναγόπουλος

Διαβάστε ακόμη

  1. Αποκάλυψη! Γιατί δεν θα γινόταν η εκστρατεία στην Τροία
  2. Γερμανοί οι μεγάλοι τοκογλύφοι της Ευρώπης
  3. Τσίπρας - Μητσοτάκης: Ντεμοντέ και εκτός τόπου και χρόνου η αντιπαράθεση στη Βουλή
  4. Αίσχος κύριοι πολιτικοί. Επιστρέφουν κλέφτες στο Δημόσιο
  5. Θα μας τρελάνει ο Χουλιαράκης
   Διαδώστε αυτό το άρθρο