Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Newsit 2/12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Δημοσκόπηση Newsit 2/12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ, αποτυπώνει μια γενικότερα θετική εικόνα για τον νέο ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου, θα μπορούσε να έχει και θετικό αντίκτυπο στις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του.

Η εκλογή του κ. Σαμαρά αξιολογείται θετικά όχι μόνο από 4 στους 5 ψηφοφόρους της ΝΔ (δηλαδή 30% επιπλέον σε σχέση με όσους τον ψήφισαν), αλλά και από τα 2/3 του συνόλου των ψηφοφόρων. Παράλληλα, 1 στους 2 αναμένει ότι ως πρόεδρος της ΝΔ θα είναι καλύτερος από τον κ. Καραμανλή, ενώ η εικόνα του είναι ιδιαιτέρως θετική (62,9%), ελαφρώς καλύτερη από εκείνη του κ. Παπανδρέου (59,4%).

Ο συνδυασμός των δεδομένων αυτών οδηγεί μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων (39,4%) να αντιμετωπίζει τη ΝΔ καλύτερα απ’ ότι πριν και κάποιους από αυτούς να την επιλέγουν και πάλι. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που τον Οκτώβριο είχαν επιλέξει το ΛΑΟΣ (σχεδόν 1 στους 5 απ’ όσους ψήφισαν το κόμμα αυτό στις 4 Οκτωβρίου) αλλά και το ΠΑΣΟΚ (προφανώς έχουμε επιστροφή κάποιων από εκείνους που εγκατέλειψαν τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές).    

Σε ότι αφορά την κυβέρνηση, είναι φανερό ότι ενώ ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ υψηλά προσωπικά ποσοστά θετικών κρίσεων, έχει αρχίσει να πλήττεται από μία αίσθηση ασυνέπειας σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κάτι που σε συνδυασμό με τη δυναμική των πρώτων ημερών από την εκλογή Σαμαρά, οδηγεί στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης σε διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων, που είναι ασφαλώς μεγάλη, αλλά μικρότερη από εκείνη των πρόσφατων εκλογών.

Η πρώτη αυτή δημοσκόπηση, δεν αποτυπώνει τίποτα περισσότερο από την αφετηρία από την οποία ξεκινούν τα κόμματα τη διαδρομή τους, μετά την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. Η εξέλιξη των τάσεων θα κριθεί τόσο από την πολιτική της κυβέρνησης στα κρίσιμα ανοικτά ζητήματα και την ικανότητα της να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά, όσο βέβαια και από το αν ο κ. Σαμαράς  θα ανταποκριθεί θετικά στις θετικές αντιδράσεις με τις οποίες όχι μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντιμετώπισε την εκλογή του.

Κώστας Παναγόπουλος

Διευθύνων Σύμβουλος Alco  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε