Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ, “μαύρο” σε Τσίπρα και Μητσοτάκη

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΝΔ, “μαύρο” σε Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ακόμη μια δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (προβάδισμα που γίνεται 4,4% με την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου).

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 18,4 και η Νέα Δημοκρατία 21,4%. Ανατροπή υπάρχει και όσον αφορά στο τρίτο κόμμα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να λαμβάνει 6% (έχει αυξήσει το ποσοστό της κατά 2% σε διάστημα τεσσάρων μηνών), αφήνοντας για πρώτη φορά πίσω της τη Χρυσή Αυγή που είναι στο 5,4%, ενώ πέμπτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,9%.

Κάτω από το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή είναι η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ 2,5% και Το Ποτάμι με 1,8%. Όσον αφορά στο νέο κόμμα, του Γιώργου Καρατζαφέρη, την Εθνική Ενότητα, συγκεντρώνει 1,6%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 57,2% έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ποσοστά αυτά, με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου που φτάνει στο 32%, διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,7%, Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 7,2%, Το Ποτάμι 2,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,7%, Ένωση Κεντρώων 3,8% και Εθνική Ενότητα 2,4%.

Κατά πέντε μονάδες (από τον Ιανουάριο) έχει πέσει η δημοφιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και από το 34,8% έχει φτάσει στο 29,7%. Πτώση όμως παρουσιάζουν και τα αντίστοιχα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που από το 33,2% του Ιανουαρίου έχει φτάσει στο 30%. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται μεν ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά τόσο εκείνος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν χάσει έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό πως «κανένας από τους δυο» απάντησε η πλειοψηφία, δηλαδή το 38,2% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτημα «Αν τελικά η κυβέρνηση κάνει δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα, εσείς τι θα ψηφίζατε», το ποσοστό υπέρ του «Όχι, δεν εγκρίνω τα μέτρα» είναι συντριπτικό και φτάνει το 54,8%, ενώ το 23% δηλώνει «Ναι, εγκρίνω τα μέτρα». 9,5% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν θα ψήφιζαν καν, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 8,8%.

Διχασμένοι φαίνεται πως είναι οι πολίτες όσον αφορά στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Από το 72,9% πέρυσι έχει πλέον φτάσει στο 60,3%. Διχάζει επίσης και η πορεία της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια. Παραμονή στην ευρωζώνη με τήρηση του Μνημονίου θέλει το 49,5% αλλά την ίδια στιγμή το 44,5% βλέπει προοπτική και εκτός ευρώ, με τη βεβαιότητα όμως πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70, 6%) κρίνει αρνητικά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους “Θεσμούς”. Περίπου οι 4 στους 10 που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση (38%) πιστεύουν πως η κυβέρνηση πρέπει να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές αν εκείνοι δεν σεβαστούν τις “κόκκινες” γραμμές της, ενώ σχεδόν οι 3 στους 10 (29%) θέλουν να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση, έστω και με επώδυνα μέτρα. Ποσοστό της τάξης του 26,9% θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί ακόμη κι αν πιεστεί η οικονομία.

Το 63,4% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά το έργο της κυβέρνησης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα. Θετικά απαντά το 6,5%, μάλλον θετικά το 12,3%, μάλλον αρνητικά το 16,3%.
Όσον αφορά στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της και πάλι το πρόσημο είναι… αρνητικό. Το 48% απαντά πως την κρίνει αρνητικά, μάλλον αρνητικά το 18,1%, θετικά το 10,1% και μάλλον θετικά το 19,3%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε