Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Διπρόσωπη Ευρώπη – “Η Ελλάδα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ειδομένη” – Διαπίστωση όχι… πρόθεση στα κλειστά σύνορα!

Διπρόσωπη Ευρώπη – “Η Ελλάδα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ειδομένη” – Διαπίστωση όχι… πρόθεση στα κλειστά σύνορα!

– Ανθρωπιστική καταστροφή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ειδομένη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς
– “Η Ελλάδα πρέπει να επωμιστεί το βάρος, αν και ασύμμετρο”
– Να… μιλάνε μεταξύ τους καλεί τα κράτη του “Διαδρόμου των Βαλκανίων” η Κομισιόν
– Δεν καταδικάζει το κλείσιμο των συνόρων, μιλά για “διαπίστωση” στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου και όχι για πρόθεση
– Χαμένοι στη μετάφραση: τι λέει το κείμενο συμπερασμάτων στα αγγλικά και τι στα ελληνικά
– Να καταδικαστούν οι μονομερείς ενέργειες θα ζητήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής
– Έκτακτο σχέδιο στην Κομισιόν για να μην δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι από Αλβανία ή Ιταλία

Διπλωματία μέσω twitter και μια Ευρώπη όχι μόνο διχασμένη, βαθύτατα, αλλά και διπρόσωπη. Μετά τα εξοργιστικά tweets του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τα οποία ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για de facto κλείσιμο των συνόρων και στην καταδίκη χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο καταυλισμό, η Κομισιόν όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά “μαλώνει” την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας μεν την ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορα, αλλά διαμηνύει πως η χώρα μας πρέπει να επωμιστεί το βάρος.

Παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας; Το πιθανότερο. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η στάση της Ευρώπης μόλις λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας και μια εβδομάδα πριν από τη νέα συνάντηση των 28 με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Μια Τουρκία που αρνείται να αναλάβει ευθύνες και κάθε μέρα θέτει και νέα εμπόδια.

«Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους αντί να κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο». Αυτή ήταν η απάντηση του Μαργαρίτη Σχινά, εκπροσώπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε για το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων. Το κλείσιμο των συνόρων…

Όταν δε ρωτήθηκε για τη διπλωματία μέσω twitter που επέλεξε να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενός θεσμικού εκπροσώπου της Ε.Ε., που ευχαρίστησε εκείνους που έκλεισαν τα σύνορά τους, όχι μόνο δεν καταδίκασε (πως θα μπορούσε;) αναφέρθηκε στη φράση που περιλαμβάνεται στο κείμενο Συμπερασμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής.

Πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης», είπε και έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Εδώ προκύπτει ακόμη ένα θέμα. Στο αγγλικό κείμενο αναφέρεται: Irregular flows of migrants along the Western Balkans route have now come to an end. Δηλαδή: Η παράνομη ροή μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων φτάνει τώρα στο τέλος.

Στο ελληνικό κείμενο, η ίδια φράση μεταφράζεται: Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει.

Ανθρωπιστική καταστροφή στην Ειδομένη, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας!

Ο Μαργαρίτης Σχινάς αναφέρθηκε και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Μίλησε για «ανθρωπιστική καταστροφή» που «λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» αλλά σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας.

«Κινητοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να βοηθήσουμε βραχυπρόθεσμα όσους βρίσκονται στην τρομερή αυτή κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για νέους… δρόμους

Όλα αυτά ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως με τα σύνορα κλειστά, δεν αποκλείεται οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών να αναζητήσουν νέους μεταναστευτικούς δρόμους μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας. Η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, αλλά πρόσθεσε πως προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ. «Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αθήνα: Καταδικάστε τις μονομερείς ενέργειες

Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου με τη θέση ότι είναι ανάγκη να καταδικαστούν οι μονομερείς ενέργειες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Τουρκία και να μην υπάρξουν διαχωριστικές γραμμές εντός της ΕΕ, αλλά μία και συμφωνημένη πολιτική.

Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά και πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός στην Αθήνα και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τον απώτατο στόχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που ευχαρίστησε ουσιαστικά τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των συνόρων. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Τουσκ προκάλεσαν την αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Τα σύνορα είναι κλειστά ντε φάκτο για τους παράτυπους μετανάστες, αναφέρουν ελληνικές εκτιμήσεις, παραπέμποντας σε σχετικές εκκλήσεις προς μετανάστες να μην επιχειρούν το επίπονο ταξίδι προς την Ευρώπη. Όμως παράλληλα, είναι θετικό στοιχείο η επικαιροποίηση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών, που υπογράφηκε στη Σμύρνη την περασμένη Τρίτη, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η συνολική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία.

Υπό αυτό το πρίσμα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα των χωρών Βίζεγκραντ επιχειρεί να κερδίσει ζωτικό διπλωματικό χώρο στην ΕΕ και να καταστήσει την πλήρη άρνηση για συνεργασία στο προσφυγικό κυρίαρχη πολιτική θέση, η οποία όμως είναι αντίθετη με τις διεθνείς συνθήκες.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αντιλαμβάνεται ότι πλέον η αποστολή της έχει γίνει πιο σύνθετη, καθώς με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών διασώζει μια ευρωπαϊκή στρατηγική, και υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ οφείλει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία με κάθε τρόπο. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα λειτουργεί ως εκφραστής μιας ευρωπαϊκής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, που πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε