Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυλίας βουλευτών της ΧΑ

Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, σε συνέχεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου και διατυπώθηκε η σχετική εισήγηση.

Παρόλα αυτά, κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν από αρκετούς βουλευτές σοβαρές επιφυλάξεις, που πρώτος είχε εκφράσει ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Ν. Βούτσης, ο οποίος είχε επισημάνει την διαφορά μεταξύ άρσης της ασυλίας βουλευτών και απόπειρας να κηρυχθεί εμμέσως η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου – κάτι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.

Οι επιφυλάξεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκφραστούν κατά τη σχετική συζήτηση και διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα βεβαιότητα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σκεπτικό που διατυπώθηκε από στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης, ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Γ. Μιχελογιαννάκης αλλά και οι Μαν. Γλέζος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί επανειλημμένως για το ζήτημα, περιγράφεται από την επιφύλαξη επί της διαδικασίας και προ του κινδύνου, αφενός, οι δικαστικές διώξεις με τον τρόπο που αυτές ασκούνται να αποφέρουν μη επιθυμητό αποτέλεσμα και αφετέρου, να καταλήξουν σε φιάσκο.

Υπάρχει άλλωστε και η νομική άποψη ότι για κάποιες από τις υποθέσεις είναι ελλιπής η τεκμηρίωση της εμπλοκής βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε εγκληματικές ενέργειες ή στην εγκληματική οργάνωση που περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένες τις όποιες επιφυλάξεις κάποιων βουλευτών του, θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας, καθώς οτιδήποτε αντίθετο θα τον φέρει στο επίκεντρο μίας αντιπαράθεσης με κίνδυνο πολλαπλών παρεξηγήσεων.

Παράλληλα όμως, αναμένεται να εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς ενδεχόμενες μεθοδεύσεις, αλλά και ως προς το τι αποτέλεσμα θα έχει στην Βουλή και στους συσχετισμούς η ενδεχόμενη προφυλάκιση όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής – αν πχ θα διευκολύνεται πλέον η ψήφιση νομοσχεδίων με λιγότερες ψήφους, λόγω της απουσίας της Χρυσής Αυγής από τις ψηφοφορίες.

Με επιστολή που κοινοποίησε νωρίτερα την Τετάρτη, ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ανέφερε ότι η απουσία του από την συνεδρίαση οφειλόταν σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προεκλογική περίοδο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, όμως επισήμανε την επιφύλαξή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Σοβαρές αντιρρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χρυσαυγίτες βουλευτές – Ποιοί διαφώνησαν με την άρση ασυλίας

Επιστολή Λαγού μέσα απ’ τη φυλακή

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Χρυσής Αυγής

Την Πέμπτη η απόφαση για την άρση ασυλίας 9 βουλευτών της ΧΑ

Το τηλεφωνικό μήνυμα του Χ. Παππά μέσα από τη φυλακή: “Ό,τι και να κάνουν η ιστορία πήρε το δρόμο της”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε